L’entitat ecologista DEPANA i la plataforma Zeroport han anunciat en roda de premsa que el Port de Barcelona ha començat les obres del projecte d’accessos viaris i ferroviaris al voltant d’un terreny contaminat amb cromites.
DEPANA va presentar, el passat 18 de març, un escrit a la Fiscalia Provincial de Barcelona que denuncia que el Port de Barcelona ha començat unes obres al marge del riu Llobregat al voltant d’uns terrenys on hi ha abocaments il·legals de cromites i altres metalls pesants. Dels residus tòxics que hi ha al sòl i al subsol, abocats per l’antiga fàbrica PESA dedicada a la fabricació de sals de crom, el crom hexavalent és el més perillós per a la salut perquè és considerat com a cancerigen. Aquestes sals tòxiques poden volar amb l’aire o el trànsit de vehicles i persones, amb més facilitat en la situació actual de sequera, i són un risc per a la salut de les persones i el medi ambient. La zona contaminada està habitada amb autoconstruccions i horts sense regular i està molt a prop de Mercabarna, d’un hotel i de zones habitades del Prat de Llobregat. Les cromites també poden arribar al riu Llobregat i a l’aqüífer del Delta.
Fa unes setmanes, l’Autoritat Portuària de Barcelona, coneixedora de la problemàtica, hi va començar a fer les obres del projecte “Nou accés ferroviari, vies d’accés i expedició/recepció en Nou Llobregat, serveis afectats i consolidació del terreny” sense cap investigació sobre la contaminació, cap tractament dels residus ni cap advertència ni protecció del risc cap a les persones que treballen a les obres i que transiten els terrenys. Amb la denúncia presentada a la Secció de Delictes contra el Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia de Barcelona, DEPANA sol·licita que s’investiguin els fets que podrien ser constitutius d’un delicte penal contra el medi ambient.
DEPANA va posar en coneixement la problemàtica de les cromites a l’Ajuntament del Prat i als Ministeris de Foment i Medi Ambient i la Generalitat. Així es constata en la revisió de la Declaració d’Impacte Ambiental del 2013 del projecte de construcció d’accessos al Port que, malauradament, va descartar la investigació o tractament de les cromites. Les obres de construcció del Parc Fluvial del 2010 van descobrir-ne dipòsits. DEPANA, en una investigació pròpia, va detectar la presència de crom hexavalent en fins a tres hectàrees del marge esquerre del riu Llobregat a partir del pont de Mercabarna. Fotografies antigues indicarien que la fàbrica PESA, condemnada penalment per acumular runa de crom trivalent i hexavalent, sals de plom i altres minerals tòxics, hauria abocat il·legalment els residus entre el solar de l’edifici i la desembocadura del riu. El traçat dels accessos ferroviaris al Port i de l’autovia per a camions del projecte licitat pel Port de Barcelona transcorren per aquests terrenys.
D’altra banda, DEPANA i Zeroport alerten d’irregularitats en el projecte d’accessos ferroviaris al Port de Barcelona, finançat amb els fons Next Generation. La Declaració d’Impacte Ambiental, datada del 2007 i revisada el 2013, es troba caducada, i el projecte s’ha ampliat des d’aleshores, amb la qual cosa caldria fer un nou estudi abans de tirar-lo endavant. Les infraestructures que s’han començat a construir es farien sobre uns terrenys al marge del riu Llobregat que la Generalitat ha inclòs en la seva proposta d’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), donant resposta a la carta d’emplaçament de la Comissió Europea, i fins que aquesta ampliació no es faci efectiva no es poden delimitar les afectacions ambientals. També cal tenir en compte que el projecte no compta amb l’aprovació definitiva del corresponent Pla Director Urbanístic.