L’entitat durà les actuacions a la Fiscalia europea si no es paralitza el procediment de licitació i es prossegueix amb l’execució de les obres

DEPANA, que s’ha personat com a part interessada, denuncia que les obres de l’estació Nou Llobregat posen en risc els espais protegits del Delta

DEPANA exigeix l’aturada immediata del procediment de licitació de les obres dels nous accessos ferroviaris al Port de Barcelona. L’entitat alerta que les obres a la zona sud del Port, que el Consell d’Administració ha licitat recentment i que inclouen la construcció de noves terminals ferroviàries, afecten la banda dreta de la llera del riu Llobregat.

En concret, denuncia que posen en risc els espais naturals protegits al Delta del Llobregat. Està previst que la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat s’ampliï a tota la llera del riu, una obligació jurídica que ja recollia la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte de desviació del Riu Llobregat.

DEPANA sosté que les obres afectaran “de manera directa” l’espai que ha de quedar protegit amb l’ampliació de la ZEPA, perjudicant de manera significativa la reproducció i supervivència de les espècies incloses a la directiva d’aus en tota la llera del riu Llobregat, una de les zones del Delta més valuoses per a les aus.

L’entitat ecologista ha presentat un conjunt d’al·legacions a l’Autoritat Portuària de Barcelona a través del qual es persona com a part interessada en el procediment de licitació de les obres dels nous accessos ferroviaris. Com a part interessada, l’entitat tindrà dret a conèixer l’estat de la licitació de les obres, a l’expedient i a tots els documents que s’hi continguin.

Tot i que la llera del riu encara no s’hagi declarat ZEPA, la Generalitat i la Comissió Europea l’han considerat essencial per a la conservació de les aus o com a àrea d’alt valor i, per tant, s’hi ha d’aplicar la directiva europea relativa a la conservació de les aus silvestres. Aquesta norma obliga les administracions a  prendre les mesures adequades per evitar la contaminació o el deteriorament dels hàbitats, així com les pertorbacions que afectin a les aus d’aquest àmbit, tant de forma directa com indirecta.

Així ho ha reiterat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en la seva jurisprudència, de tal manera que els estats membres han de complir amb les obligacions de la directiva d’aus fins i tot en els casos en els que la zona afectada no hagués estat classificada com a ZEPA quan ho hauria hagut de ser.

Com que el projecte de nou accés ferroviari sí que comporta aquest perjudici, no pot executar-se sense una adequada avaluació de les seves repercussions en el lloc, d’acord amb l’article 6.3 de la Directiva hàbitats, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.

Finançar les obres amb els fons Next Generation, “una conducta il·legal”

DEPANA adverteix que les obres no es poden finançar amb els fons Next Generation UE, que tenen com a objectiu l’impuls a la transició ecològica, perquè comporten una afectació negativa a la llera del riu Llobregat.

“No és coherent que uns fons destinats, entre d’altres, a la recuperació ecològica suposin, paradoxalment, el deteriorament de la Xarxa Natura 2000. Encara més si es té en compte que hi ha un procés d’infracció obert per aquest deteriorament en el que l’ampliació del Port de Barcelona, conjuntament amb la seva obra annexa, el desviament del Llobregat, són considerats elements destacats causants d’aquesta degradació”, argumenta l’entitat.

DEPANA avisa que si no es paralitza immediatament el procediment de licitació del projecte i es prossegueix amb l’execució de les obres, denunciarà aquestes actuacions a la Fiscalia europea, òrgan independent de la Unió Europea que va començar a funcionar ara farà un any, per tal que investigui aquest finançament com un presumpte delicte que atempta contra els interessos financers de la Unió Europea i per tal que exerciti la corresponent acció penal contra els promotors.

Accés al·legacions, aquí.