Delta del Llobregat

 

DEPANA té un llarg procés judicial per protegir el nostre delta del Llobregat! AJUDA’NS!

La importància del Delta de Llobregat

 

  • Segon sistema deltaic més important de Catalunya

  • Esdevé una parada obligatòria de les aus per a poder recórrer la seva ruta migratòria 

  • Una de les zones de la península Ibérica amb més espècies d’aus observades

La importància i el perill que corre el Delta del Llobregat és, avui dia, desconegut per molts. Es tracta del segon sistema deltaic més important de Catalunya, situat al litoral central català, es troba limitat entre la serralada litoral i el mar, entre la ciutat de Barcelona i el massís del Garraf-Ordal amb una extensió de 97 km2 i 23 km linears de longitud costanera. L’espai natural protegit del delta inclou les zones humides de la desembocadura del Riu que dóna nom a aquest, on trobem llacunes, platges i aiguamolls amb diversos miradors. És, a més, una zona molt important per la protecció de les aus, donat que és un punt estratègic per la ruta migratòria del mediterrani occidental que uneix Àfrica amb Europa. Al delta es coneixen més de 360 espècies diferents d’ocells, sent una de les zones de la península Ibèrica amb més especies d’aus observades durant tot l’any, això és així perquè implica per a les aus una zona de descans, d’alimentació i nidificació, és una parada “obligatòria” i necessària per a poder recórrer la seva ruta migratòria.

Actualment, les zones naturals protegides del delta només ocupen un 10% de tota la superfície, mentre que les zones agrícoles ocupen un 40% i la resta ha quedat urbanitzat en la seva totalitat. Aquesta gran superfície amb una gran rellevància per a la conservació de l’avifauna i la protecció natural del territori central de Catalunya s’ha convertit avui dia en una de les zones de major densitat d’infraestructures i, més densament poblada de tot l’Estat espanyol, convertint-se, per tant, en una zona natural molt amenaçada pel creixement urbanístic.

 

El delta és una zona natural greument amenaçada pel creixement urbanístic. En els últims anys, han desaparegut la majoria dels seus aiguamolls.

 

Tot i ser una zona estratègica per les rutes migratòries d’Europa i la seva importància ambiental, en els últims anys han desaparegut la majoria dels aiguamolls de la zona, conservant-se només un 2% de la totalitat que havia sigut fa dècades degut, principalment, al creixement del sector turístic i residencial.

La importància que té el Delta del Llobregat per Catalunya, i especialment per la zona metropolitana, passa desapercebuda per la majoria de la població. Aquesta zona disposa d’un gran sistema d’aqüífers subterranis d’aigua dolça que alimenten les llacunes i que, al mateix temps, són explotats pel consum domèstic i industrial d’aigua potable de tota l’àrea metropolitana. Per altra banda, és el aiguamoll més gran de la província de Barcelona i el tercer de Catalunya i, així i tot, és desgraciadament l’únic gran aiguamoll europeu que no s’ha inclòs al Conveni Ramsar, el tractat internacional per la conservació i l’ús sostenible de les zones humides per tal d’aturar la pèrdua i la invasió progressiva d’aquestes zones.

Tanta és la seva importància, que a la ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) ES0000146 del Delta, s’han registrat més de 360 espècies d’aus. A més, el conjunt d’espais protegits acull 30 espècies de mamífers, 20 espècies d’amfibis i rèptils, 17 espècies de peixos, i allotgen 20 hàbitats naturals d’interès comunitari europeu, dels quals 3 han estat declarats d’interès prioritari per a la seva conservació. Aquests valors qualifiquen la zona com una àrea d’importància internacional per la fauna en l’aplicació dels criteris donats per les directives comunitàries. Malgrat això, la seva importància i el seu valor no només radica en la protecció de la diversitat biològica que hi trobem, sinó que també cal destacar que estem parlant de l’espai natural més proper a la ciutat de Barcelona, a tan sols 14 km del centre de la ciutat.

Actualment, la delimitació legal de zones especialment protegides per a les aus (ZEPA) és notablement inferior a la que proposa l’organització SEO/BirdLife (Societat espanyola d’ornitologia, filial de Bird Life International), encarregada de presentar a la Comissió Europea l’elaboració dels inventaris per a la delimitació de les àrees importants per a les aus i d’especial protecció (IBA: Important Bird Areas). No només això, sinó que per part del Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya s’han vulnerat diversos preceptes normatius de la Directiva comunitària per a la protecció de les aus, al no prendre mesures suficients per mantenir i adaptar la fauna que habita al delta i no declarar suficients zones de protecció per a la hivernada, el descans i la reproducció d’aquestes espècies.

 

Les administracions, estatal i autonòmica, han vulnerat preceptes normatius de la Directiva comunitària per a la protecció de les aus

 

Des que Espanya va signar el tractat d’adhesió a la UE l’any 1986, havent de complir amb les diferents directives ambientals que s’han anat implementant, les administracions estatals competents no han deixat d’incomplir totalment o parcialment els seus compromisos amb aquestes normes de rang superior i d’obligat compliment.  L’Administració tampoc ha elaborat un pla de gestió i protecció global, així com tampoc ha realitzat correctament totes les declaracions d’impacte ambiental amb l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona. Com ja s’ha esmentat, també es troba la vulneració de la citada Directiva 2009/147/CE per part de la Generalitat a l’hora de posar per davant criteris urbanístics sobre els científics i ambientals per tal de delimitar les zones protegides.

 

Davant dels reiterats incompliments, l’any 2012, Depana interposa una Queixa/Pilot davant de la Comissió Europea denunciant la insuficient protecció del delta de Llobregat

 

Per aquests motius l’any 2012, DEPANA va decidir interposar una Queixa/Pilot davant la Comissió Europea per posar de manifest els incompliments de les directives d’Aus i Hàbitats als espais naturals del Delta de Llobregat i les repercussions negatives que han provocat aquests incompliments reiterats de la directiva reguladora. La Queixa/Pilot estava dirigida a denunciar la insuficient protecció de la zona del delta, tant a la superfície d’aquesta com en la seva gestió, la degradació de l’hàbitat que ha provocat aquest fet, així com la disminució d’espècies que són objectiu d’especial conservació a la zona.

Quan a principis de l’any 2017 es van fer arribar a la Comissió nous informes sobre la falta de protecció de la zona i les vulneracions comeses, es va aconseguir en el mes de setembre del mateix any tenir una reunió amb representants de la Comissió Europea per tractar el tema, provocant que el govern de la Generalitat hagués de presentar informació urgent requerida per la mateixa Comissió i que el Parlament Europeu es posés en contacte amb aquesta degut a les peticions que s’havien dut a terme anteriorment. No obstant això, i havent passat ja més de sis anys, la Queixa presentada continua oberta i la Comissió Europea segueix pressionant la Generalitat de Catalunya com a responsable últim de la preservació d’aquests espais.

 

Al 2017, Depana es reuneix amb representants de la Comissió Europea insistint en la manca de protecció de la zona i denunciant les vulneracions comeses provocades pel govern de la Generalitat

 

Sabem que els valors ambientals mai han estat una prioritat al Delta de Llobregat, i que departaments estatals, la Generalitat de Catalunya, les Administracions locals, juntament amb la gran influència de diversos lobbys i grans empreses, fan prevaldre els seus interessos econòmics i financers sobre la protecció ambiental incomplint amb els compromisos internacionals i comunitaris que tenen com a objectiu final la preservació i la protecció d’aquestes zones que es troben en perill de desaparèixer i afectar greument als recursos naturals del territori.

Degut a què la situació que envolta aquesta Queixa es troba en un moment crucial, hem decidit fer pública tota la informació possible sobre el procediment en què ens trobem per a la protecció del Delta. L’objectiu principal és que la ciutadania i el públic interessat pugui tenir accés a tota la informació i que prengui consciència de totes les accions dutes a terme en aquest cas, que són fruit d’un immens esforç i una grandíssima feina altruista que s’ha realitzat, ja des de fa molts anys, per lluitar per la preservació del Delta de Llobregat.

 

És la ciutadania la que té el poder d’exigir la protecció i la conservació dels espais naturals condicionats per l’especulació urbanística

 

Com ja s’ha pogut demostrar anteriorment amb el projecte Eurovegas, és la ciutadania la que té realment el poder i la influència d’exigir la protecció i la conservació d’aquests espais que es troben tan condicionats per la especulació urbanística i els interessos econòmics d’unes poques persones. Per poder frenar el canvi climàtic en els propers anys, que seran decisius pel nostre planeta, cal també realitzar actuacions de proximitat i lluitar per la protecció del territori nacional, cal prendre consciència de què la desaparició perillosament propera del delta del Llobregat tindrà conseqüències molt greus i directes sobre la qualitat de l’ambient de tota l’àrea metropolitana i, per tant, sobre la qualitat de vida de cada un de nosaltres.

 

Calen actuacions locals per poder frenar el canvi climàtic