Projecte d’educació ambiental “L’ós bru, tresor del Pirineu”

DEPANA està realitzant des de l’any 2019 la campanya escolar d’educació ambiental “L’ós bru, tresor dels Pirineus” amb l’objectiu de millorar la informació sobre la figura de l´ós bru.

Tot i que no ha desaparegut mai del Pirineu, l’ós bru ha estat i és un gran desconegut. I és aquest el punt de partença de la campanya , ja que l’enemic més gran de l’ós és el seu desconeixement.

L’ós bru és un símbol de la natura ben conservada, i te una funció molt important a la natura com a “bioindicador”, és a dir que conservant l’ós protegim la resta de fauna i flora del Pirineu

Aquestes accions educatives s’emmarquen dins dels principis d’actuació de DEPANA, que compta amb el suport d’altres associacions naturalistes i científiques i que per tant, participen dels seus fonaments pedagògics i dels seus objectius educatius. En aquest cas la campanya s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre DEPANA i la Fundación Oso Pardo, de la qual gaudim d’una extensa informació científica i divulgativa

L’execució del programa la porta a terme educadors professionals de DEPANA, tot i que també hi donen suport voluntaris de l’entitat.

Estructura de l’activitat:

Tot i que les xerrades i activitats s’adeqüen a les diferents edats dels alumnes, tenen una estructura comú:

En primer lloc es fa una presentació on s’expliquen els elements més importants sobre la biologia, la conservació de l’ós bru, quants óssos viuen al Pirineu, etc.

I en segon lloc es realitzen unes activitats interactives on es tracta de:

  • Alimentació de l’ós
  • Rastres de l’ós
  • “Els veïns de l’ós” que són la resta d’animals que hi comparteixen hàbitat.

Curs 2019-2020: Hem realitzat 42 tallers on han participat 1002 alumnes d’escoles dels següents municipis:  Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Polinyà i Moià

Curs 2020-2021: Hem realitzat 69 tallers on han participat 1428 alumnes d’escoles dels següents municipis: Barcelona, Badalona, Ripollet, Terrassa, Mollet del Vallès, Hospitalet del Llobregat, Olesa de Montserrat, Castellar del Vallès, Premià de Mar i Sant Cugat del Vallès.

També han participat alumnes de les següents escoles de la Val d’Aran: Bossòst, Es Bòrdes, Gessa, Salardú, Arties i Vielha.

Galeria d’imatges