• L’entitat va sol·licitar mesures cautelars per l’impacte mediambiental que les obres tindrien sobre el Parc Natural de la Serra de Collserola.
  • DEPANA insisteix en la necessitat urgent de la creació d’un centre d’acollida d’animals abandonats de màxima qualitat, però no en un espai natural protegit legalment.
  • L’any 2020 l’entitat va proposar l’alternativa de construir l’equipament a Montjuïc, a l’antic aparcament del parc d’atraccions, però el consistori barceloní va ignorar la proposta.

El jutjat contenciós administratiu número 11 de Barcelona ha suspès cautelarment les obres de construcció del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC), emparant-se en el principi de precaució -establert a l’article 191 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE)-, adduint que l’execució de les obres a l’emplaçament previst causarà danys de difícil reparació en aquesta zona del PN de la Serra de Collserola.

La jutgessa s’ha pronunciat a favor de la rellevància de l’interès públic pel medi ambient amb prevalença sobre altres interessos. Precisament l’entitat va sol·licitar la impugnació del projecte pel fet d’ubicar-se en l’espai natural protegit del Parc Natural de la Serra de Collserola. La decisió de la jutgessa arriba després de la notícia de l’Ajuntament de Barcelona anunciant l’inici de l’obres al novembre.

DEPANA va sol·licitar mesures judicials cautelars el 15 de juny passat per preservar l’espai natural del Parc Natural de la Serra de Collserola. Alhora, demana millores substancials en les condicions en què viuen els gats i gossos de la ciutat, però rebutja les instal·lacions previstes al municipi de Montcada i Reixac atès que no tenen ni la ubicació ni el disseny d’instal·lacions escaients.

Segons l’entitat, no hi ha prou avals tècnics del fet que el nou CAAC, projectat ja fa nou anys a la finca Torre Doña Juana, signifiqui una millora per a la ciutadania, els treballadors del centre, ni tampoc per als animals. Una queixa que també han subscrit ADENC i la Plataforma Cívica per a la defensa de Collserola.

Un espai protegit

El Parc Natural de la Serra de Collserola forma part de la Xarxa Natura 2000, és un espai d’interès natural (PEIN) i lloc d’interès comunitari (LIC). Per tant, compta amb un valor mediambiental i paisatgístic que ha de ser preservat.

En aquest sentit, l’entitat recalca que les actuacions que es facin als parcs han d’estar en consonància amb els objectius de gestió i protecció, fet que el projecte del nou CAAC incompleix. “No hi ha res que justifiqui ubicar un equipament d’aquestes característiques dins d’un entorn especialment protegit”, afirma DEPANA.

De fet, DEPANA ja va proposar el 2020 que el nou CAACB es construís a Montjuïc.

L’entitat ha denunciat l’agressió que suposaria el projecte en múltiples ocasions: al Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals, presidit per la tinenta d’alcalde Laia Bonet, presentant també l’informe desfavorable del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya que va emetre en ser consultat sobre el Pla Especial Urbanístic del CAAC de Montcada i Reixac. Un informe que destacava que el projecte barrejava conscientment l’ús i característiques d’un centre d’acollida d’animals de companyia amb un centre d’interpretació de la natura per tal d’obtenir una resolució favorable. No obstant això, la Generalitat de Catalunya va donar llum verda al projecte de construcció del nou CAACB en un espai natural protegit.

DEPANA lamenta que ni la Generalitat de Catalunya, ni l’Ajuntament de Barcelona ni l’Ajuntament de Montcada hagi volgut escoltar i prendre en consideració el nostre posicionament ni l’alternativa d’ubicació pel nou CAACB que plantegem.

L’actual centre d’acollida, en condicions nefastes i mal gestionat

DEPANA denuncia les condicions de l’actual centre d’acollida, un equipament de 1972, època anterior al sacrifici zero i a la presa de consciència dels drets dels animals així com la mala gestió actual que compromet seriosament el benestar dels animals que  hi romanen. En aquest context, reclama un nou centre, atès que el centre no està planificat per atendre les necessitats mínimes de seguretat, confort, higiene, socialització i reducció de l’estrès dels animals. Tot i així, recalca que el nou centre no es pot construir al Parc Natural de la Serra de Collserola.

Documents d’interès: