11 de desembre de 2020.- L’aixecament parcial del secret de sumari per la mort de l’ós Cachou confirma que va morir enverinat, evidencia la vinculació de part dels investigats amb la gestió de l’ós a la Vall d’Aran, i deixa entreveure altres aspectes molt preocupants que desafien el programa de recuperació de l’ós bru als Pirineus. Per això, i com a mesura inicial i immediata, la Fundación Oso Pardo (FOP) i DEPANA, exigirem als òrgans ambientals competents de la Generalitat de Catalunya i del Conselh d´Aran que acordin la reposició de Cachou. Aquest requeriment serà persistent, si és necessari, fins a aconseguir que sigui reintroduït un altre exemplar el 2021.

Pel que fa a les responsabilitats que puguin derivar-se de la investigació, ambdues organitzacions, les quals estem personades conjuntament com a acusació particular des del 26 de maig, sol·licitarem al jutjat noves actuacions, amb la finalitat de reforçar les proves sobre els diversos graus d’intervenció dels ja investigats o de tercers. La sol·licitud serà presentada la pròxima setmana i, un cop conclosa la investigació, que encara segueix parcialment sota secret de sumari, concretarem les acusacions als investigats i també l’exigència de responsabilitat civil pels greus perjudicis ocasionats en la conservació de l’espècie.

Des del primer moment, després que se sabés l’aparició del cadàver de Cachou a la Vall d´Aran el passat mes d’abril, la FOP i DEPANA hem estat taxatius amb la necessitat de disposar dels resultats de la necròpsia completa i les anàlisis toxicològics per a poder emetre qualsevol pronunciament rigurós. Així ho vàrem manifestar, i sol·licitem tant públicament com en la personació davant del jutjat que, en les seves investigacions els considera una peça clau. Els resultats toxicològics realitzats són concluents en aquest sentit, ja que es confirma la mort per una dosi letal d’etilenglicol, evidenciant que s’ha tractat d’una mort provocada.

De l’estudi preliminar que hem dut a terme dels més de 600 folis d’actuacions sobre les quals s’ha aixecat el secret de sumari, també volem destacar la preocupació perquè siguin precisament les persones que tenien accés a la localització per GPS de l’ós Cachou, per la seva feina a l’administració ambiental, les que siguin investigades per la seva presumpta participació en la mort de l’animal. Independentment de la confirmació d’aquests fets, considerem que ha de plantejar-se des d’ara mateix un reforç en el control i custòdia de la informació sensible sobre el seguiment dels óssos, i potser inclús un canvi en el protocol de seguiment dels óssos.