DEPANA DENUNCIA que UNIÓ DE PAGESOS i altres associacions ramaderes falsegen informació sobre els danys de la fauna salvatge

  • Experts confirmen que la ferides d’un vedell no van ser provocades per l’ós tal i com van denunciar el ramader
  • DEPANA denuncia l’actitud hostil amb la natura i les espècies protegides per part de la Unió de Pagesos
  • DEPANA lamenta el silenci de la Generalitat davant de tots aquests fets

Barcelona, 7 de setembre de 2018

DEPANA denuncia la manipulació feta per algunes associacions ramaderes, entre elles el sindicat Unió de Pagesos, sobre l’impacte de la fauna salvatge a la ramaderia.

Ja fa temps que des del la seva posició s’imposa un soroll de fons sobre la suposada agressivitat i voracitat de voltors i altres animals sense la més mínima seriositat més enllà de jugar amb la manca de coneixement, sobre aquest tema, de l’opinió pública. Fins i tot, es parla dels danys de llop quan a Catalunya no hi ha llops encara que facin danys.

Un cas especialment escandalós és el que es va esdevenir el passat 27 d’agost a Llavorsí, on un ramader va denunciar un atac d’ós en el qual hauria desaparegut una vaca i un vedell hauria resultat ferit. La vaca va ser trobada uns dies més tard per tècnics de la Fundación Oso Pardo davant el desinterès del propi ramader. Els tècnics també van confirmar que el vedell no havia estat ferit per cap ós.

És absolutament injustificable que un ramader professional que estima la seva feina abandoni un animal seu moribund. És un menyspreu absolut per a la seva pròpia feina i per la vida del propi animal que en teoria diu defensar.

A més, es dóna la circumstància que l’individu en qüestió cobra importants quantitats en subvencions per activitats vinculades a la conservació de la natura. Resulta doncs, molt greu, que actuï amb falsedats i, a sobre, maltracti el vedell, al qual va mantenir diversos dies amb les cames trencades per poder perpetrar la seva performance, violant així la Llei de Protecció dels Animals.

És inexplicable que Unió de Pagesos mostri una actitud tan hostil amb la natura i les espècies protegides. Això és especialment greu donat que alguns dels seus membres reben importants subvencions i ajudes per fer pràctiques beneficioses pel medi ambient.

DEPANA lamenta el silenci de la Generalitat davant el recents i reprovables esdeveniments i la seva inacció pel que fa a la gestió del tema en qüestió.

Demanem a la Generalitat una fiscalització exhaustiva dels ajuts per la seva activitat vinculats a la conservació de natura atorgats a membres d’aquest sindicat per descartar possible mala praxi amb els ajuts.

Suport social a la conservació de l’ós

Recents enquestes fetes a França* indiquen suports d’entre el 58% i el 88% depenent de la zona a la reintroducció de 2 femelles d’ós al Pirineu occidental francès (Vall d’Ossau i Bearn) on només viuen 2 mascles aïllats sense cap possibilitat de reproduir-se.

En contraposició destaquem el fracàs de la manifestació contra la fauna salvatge (ós,voltors, cabirols, etc) realitzada el passat 31 d’agost a Vielha.

El suport de la societat a la conservació de la natura i les espècies protegides és indubtable. Des de DEPANA animem a aprofitar la presència d’espècies com l’ós bru per poder gaudir d’ajuts sempre que es compleixin els seus requisits i el propòsit amb el que es donen.

L’ós Goiat

DEPANA insisteix en que cal tenir protocols d’actuació davant d’óssos amb comportaments anòmals i sempre en benefici de la població de l’espècie.

Fins a dia d’avui això no ha estat necessari.

El futur de l’ós Goiat ha de ser decidit pels experts en l’espècie.

 

*Enquestes realizades a França