L’os bru del Pirineu
La conservació de l’os bru del Pirineu és una de les prioritats de DEPANA. Les següents actuacions es realitzen en col·laboració amb la Fundación Oso Pardo:
- En primer lloc perquè és l’espècie més amenaçada del Pirineu. Tot i ser una “espècie de protecció prioritària” a les Directrius de la Unió Europea, l’os bru es troba en greu perill d’extinció al Pirineu.
- En segon lloc perquè l’os bru és una espècie “paraigües”, la conservació de la qual beneficia a la resta d’espècies. L’os necessita grans extensions de natura ben conservada, per tant, si conservem l’os i el seu hàbitat, estem conservant la resta d’espècies que també viuen al Pirineu.
Les principals campanyes de DEPANA es divideixen en 3 grups:
A) Seguiment de l’espècie
DEPANA participa desinteressadament en el seguiment i vigilància de l’espècie. Les informacions obtingudes es transmeten a les administracions públiques competents.
B) Millora de l’acceptació i informació sobre de l’os bru
- Campanya d’educació ambiental sobre l’os bru: Des de l’any 2019 estem realitzant ininterrompudament la campanya “L’os bru: tresor del Pirineu” destinada a escoles de diferents municipis de Catalunya. Anteriorment, havíem portat a terme la campanya “Pirineu Viu”, des de l’any 1998 fins al 2011 a les escoles de la Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça.
- Web actualitzada per millorar la informació dels ossos amb fotos, vídeos, localitzacions, població actual i els aspectes més interessants sobre la reintroducció i conservació dels plantígrads.
- Distribució de tríptics i pòsters divulgatius sobre l’os
C) Millores i protecció del seu hàbitat:
- Protecció del seu hàbitat: El Parc Natural de l’Alt Pirineu (69.000 hectàrees i declarat al 2003) va ser proposat per DEPANA i el Centre Excursionista de Catalunya. Aquest espai protegit és una de les dues zones reproductores de l’ós pirinenc i per tant és clau pel futur de l’espècie. DEPANA també va recolzar la inclusió a la Xarxa Natura 2000 de les zones més importants per la conservació de l’ós a la Val d’Aran. La nostra associació té per objectiu la creació de noves figures de protecció i l’ampliació de les actuals.
- Plantació d’arbres fruiters per millorar la seva alimentació. Entre el 2020 i el 2022 es plantaran 7.000 arbres fruiters per millorar la disponibilitat d’aliment dels ossos pirinencs. Aquestes plantacions les organitza la Fundación Oso Pardo amb la col·laboració de l’empresa Endesa.
- Denúncia de tota mena agressions al seu hàbitat.