Ecoturisme i ós

 

 

Les cases de l’ós

Les Cases de l’Ós formen una xarxa de centres temàtics que tenen en comú abordar la vida i els problemes de conservació de l’ós bru, així com les relacions d’aquesta espècie emblemàtica amb els humans amb qui comparteixen territori. A més, la vocació d’aquests centres és la de constituir-se en llocs de referència i elements dinamitzadors de les comarques on s’ubiquen. Totes les Cases estan ateses per monitors seleccionats entre els veïns dels municipis on s’insereixen, creant d’aquesta manera ocupació local, i en elles es poden adquirir els llibres i objectes de regal que s’ofereixen a la Botiga de l’Ós.

Les cases de l’ós les gestiona la Fundación Oso Pardo. A Catalunya n’hi ha una al poble d’Isil (nord del Pallars Sobirà): La casa de l’ós bru dels Pirineus.

La resta de cases de l’ós les podeu trobar a diferents punts de la Serralada Cantàbrica.

Turisme per veure óssos

Hi ha una demanda creixent de natura salvatge i dins d’aquesta l’observació de l’ós bru és una de les espècies estrella. La imatge de l’ós s’utilitza cada cop més per atraure aquest tipus de turisme. Alguns exemples són:

Serralada Cantàbrica:

L’ós bru actua com a marca de qualitat de la natura d’aquesta serralada. El cas més evident és el del Parc Natural de Somiedo on la presència de l’ós he fet augmentar molt els visitant i li ha donat fama internacional.

Una de les empreses que fa sortides per veure l’ós bru és Wildwatching Spain.

També l’empresa anglesa Naturetrek porta turistes estrangers tant a Somiedo com a la muntanya Palentina a observa óssos bruns,

Pirineu:

Tot i que la població d’óssos encara és petita, algunes empreses o guies comencen a oferir sortides per l’hàbitat de l’ós i fins i tot alguna activitat amb la possibilitat d’observar algun ós.

Els darrers anys DEPANA ha organitzat algunes sortides per veure l’ós a la Val d’Aran amb l’expert Marc Alonso.

També al costat francès del Pirineu hi ha l’associació Adet-Pays de l’Ours que lluita per la conservació de l’ós del Pirineu i organiza sortides per conèixer l’habitat de l’ós i buscar-ne indicis.

Itàlia:

El Parc Nacional dels Abruzzo, prop de Roma, on viuen uns 50-60 óssos autòctons. L’ós és el símbol del parc i és un dels principals reclams per visitar-lo. L’empresa Ecotur organitza sortides per conèixer l’hàbitat de l’ós i també per intentar observar-lo

L’ós també és el símbol del Parc Natural d’Adamello Brenta als Alps Italians.

L’ós és el logotip del parc. La reintroducció de 9 óssos eslovens entre els anys 1999 i el 2002 van fer augmentar el nombre de visitants.

Finlàndia:

Hi ha empreses expertes en observació i fotografia d’óssos bruns:

Hi ha altres iniciatives similars a altres països europeus:

Suècia:  www.wildsweden.com/

Romania: www.absolute-nature.ro/

Eslovenia: www.slovenianbears.com/

Eslovaquia: www.adventoura.eu/tours/bear-watching-tour-slovakia/

I Bulgaria

L’observació d’óssos bruns també gaudeix de gran popularitat a EEUU (Muntanyes Rocalloses i Alaska) i Canadà.