Actualment viuen uns 63 óssos al Pirineu.
Durant l’any 2019 els tècnics de fauna van identificar 52 exemplars diferents d’óssos als dos costats del Pirineu. Podeu trobar més informació a:
- La població ursina al Pirineu arriba als 52 exemplars- Font: Generalitat de Catalunya. Abril 2020.
- Informe anual de l’oficina de la Caça i la fauna salvatge de França 2019.
- Fundación Oso Pardo. Osos en la Cordillera Cantábrica y Pirineos.
- Ours des Pyrénées. Pays de l’Ours.
D’aquests exemplars hi ha hagut 4 baixes confirmades:
- Els dos cadells de l’óssa Sorita durant la primavera del 2019. Morts per un ós mascle amb la intenció de tenir descendència pròpia amb aquesta femella.
- Un ós mascle jove mort a trets a l’Arieja (França) per un caçador furtiu
- El conegut mascle Catxú, probablement enverinat durant la primavera del 2020.
Aquesta població s’ha vist augmentada al llarg de l’any per:
- 3 exemplars identificats l’any 2020 que no havien estat detectats durant el 2019 .
- 12 nous cadells nascuts durant el 2020 de 6 femelles diferents: 2 ósses amb 3 cadells, 2 ósses amb 2 cadells i 2 ósses amb 1 cadell. Alguns d’aquests exemplars han estat detectats a la Vall d’Aran per l’expert Marc Alonso de DEPANA-Fundación Oso Pardo.
Amb aquestes informacions el balanç aproximat d’óssos pirinencs és de 63. Tot i que la població ha augmentat els darrers anys, l’ós bru del Pirineu segueix sent una espècie en perill d’extinció amenaçada de greus perills (furtivisme, verins, etc.) .
Històricament es diferenciava la població d’óssos al Pirineu en 2 nuclis: el Pirineu Central (Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Vall d’Aran a Catalunya; i l’Alta Garona i Arieja a França) i el Pirineu occidental o atlàntic (Valls d’Aspe i Ossau a França; Valle de Hecho i Ansó a Aragó; i Valle del Roncal a Navarra). Però a causa de l’intercanvi d’exemplars entre els dos nuclis durant els últims anys, es considera un únic nucli de població ursí.