• El vídeo difós per les entitats mostra sis exemplars enregistrats a més d’un quilòmetre de distància.
  • La població d’ossos al Pirineu creix cada any i actualment se situa en els 90 exemplars.
  • La conservació de l’os bru i la seva coexistència amb les activitats humanes és una de les prioritats de les entitats, ja que es tracta d’una espècie en perill d’extinció i de protecció prioritària.

Un equip de naturalistes de la Fundación Oso Pardo i DEPANA han detectat dos grups de famílies d’ossos bruns a la Val d’Aran.

És el resultat del seguiment i vigilància de l’espècie que els activistes realitzen cada primavera a la zona coordinats per l’expert en ossos bruns i membre de la FOP i de DEPANA, Marc Alonso.

El resultat d’aquest seguiment ha estat la troballa d’una femella amb dos cadells d’un any i una altra amb un de sol. A banda, també s’ha pogut filmar un exemplar jove, probablement nascut l’any passat i recentment emancipat de la mare.

La FOP i DEPANA han difós un vídeo (que podeu descarregar-vos a aquest enllaç), on es poden apreciar els sis exemplars observats. Les imatges s’han enregistrat a més d’un quilòmetre de distància per no interferir en el comportament dels animals.

UNS 90 EXEMPLARS AL PIRINEU

La població d’ossos al Pirineu creix a poc a poc cada any. Diverses osses s’han reproduït amb èxit aquest 2024 fins al punt que, segons les darreres informacions, la població d’ossos al Pirineu està al voltant dels 90 exemplars. S’estima que la taxa mitjana de creixement anual de la població d’ossos en els darrers quatre anys ha estat del 10,94%.

Aquesta recuperació ha anat acompanyada d’importants ajuts públics destinats a finançar mesures preventives com l’agrupament de ramats o la protecció dels ruscs d’abelles, molt eficaços per a evitar els atacs del plantígrad. Des de la FOP i DEPANA sempre s’ha defensat el desenvolupament d’aquestes mesures, que demostren que la coexistència de l’os i les activitats tradicionals és possible.

ACTIVITAT DE SEGUIMENT DE LES ENTITATS

La conservació de l’os bru és una de les prioritats de la FOP i de DEPANA, en tractar-se d’una espècie catalogada en la categoria “en perill d’extinció” al Pirineu. De fet, les directives de la Unió Europea inventarien l’os bru com a “espècie de protecció prioritària”.

Entre les actuacions que es duen a terme hi ha el seguiment i vigilància de l’espècie, i la millora de l’acceptació i informació sobre de l’os bru.

Actualment, hi ha un interès creixent per a cercar els ossos pirinencs al seu hàbitat. Això és un fenomen global que està succeint a molts llocs d’Amèrica i Europa, i en aquest sentit el Pirineu no n’és una excepció. L’os com a símbol de natura salvatge i ben conservada és un animal molt apreciat per als amants de la natura i de l’ecoturisme.

L’observació de l’espècie és un dels principals atractius en algunes zones de la serralada cantàbrica. Per tant, la seva recuperació és una oportunitat per a contribuir al desenvolupament sostenible a les comarques pirinenques, sempre que aquest turisme d’observació s’efectuï de manera responsable cap a l’os i la població local.