L’enverinament de l’os Cachou, trobat mort a Les, a la Vall d’Aran, l’abril del 2020, està pendent d’arribar a judici després d’una instrucció de gairebé quatre anys. Hi ha dos encausats: un exconseller del Consellh Generau i un agent de Medi Natural. El documental “Qui va matar Cachou?“, emès el 2 d’abril passat per 3CAT, desvela les investigacions policials i les intervencions telefòniques que els han dut al banc dels acusats.

DEPANA va ser la primera veu a denunciar els fets i és una de les cinc entitats que s’han personat en el procés penal com a acusació particular. El Fons de Defensa Ambiental (FDA) porta l’assessorament jurídic del cas en representació de l’entitat.

Juntament amb la Fundación Oso Pardo, DEPANA va exigir l’any 2021 a la Generalitat i al Conselh Generau d’Aran la reposició de l’os Cachou per cobrir la pèrdua del plantígrad. DEPANA i FOP van manifestar que l’aixecament de part del secret de sumari per la mort de Cachou va confirmar que va morir enverinat. Aquest fet va evidenciar la vinculació de part dels investigats amb la gestió de l’os a la Val d’Aran, segons les entitats, fet que deixa entreveure aspectes preocupants que desafien el programa de recuperació de l’os als Pirineus.

Des del primer moment, en conèixer l’aparició del cadàver de Cachou a la Val d’Aran l’abril del 2020, DEPANA i la FOP van ser taxatius en la necessitat de disposar dels resultats de la necròpsia completa i les anàlisis toxicològiques. Els resultats toxicològics realitzats van ser concloents en aquest sentit, ja que es confirma la mort provocada per una dosi letal d’etilenglicol.