DEFENSA ELS ECOSISTEMES AQUÀTICS I PARTICIPA A LA CAMPANYA  #NoEnRaja 

TRES DATES PER A NO OBLIDAR

La sequera que patim  posa  de manifest, un cop més, la pèssima gestió de l’aigua que el nostre Govern està fent, adoptant una sèrie d’acords que posen en perill els ecosistemes fluvials i les zones humides, espais naturals molt fràgils que cal protegir.  Els rius no són només canals que transporten aigua, tenen un valor ecològic i mediambiental que cal preservar.

Hi ha tres dates que marquen aquesta deriva en la governança de l’aigua. DEPANA denuncia aquesta situació amb les següents accions.

16 de gener de 2024

L’ACORD GOV/17/2024 de 16 de gener, estableix el règim de cabals mínims circulants en situació d’emergència per sequera dels TRAMS FINALS DELS rius Muga, Ter i Llobregat, amb l’objectiu de garantir els subministrament bàsic a la població, i preservar més temps l’aigua als embassaments de les conques internes, sense salvaguardar els cabals ecològics de manteniment mínims. Aquesta reducció dràstica dels cabals tindrà afeccions ambientals importants, especialment per a la conservació de la biodiversitat. La llei d’aigües vigent considera “prioritaris” els cabals ecològics sobre la resta d’usos i sol·licita una revisió d’aquesta planificació. A més, diverses dades mostren l’estat desfavorable en el que es troben els rius i les masses d’aigua i, per tant, són espais fràgils on la reducció de cabal pot tenir conseqüències molt greus.

ACCIÓ realitzada

DEPANA dona suport a la denúncia presentada per Ecologistes de Catalunya, davant de la Fiscalia de Medi Ambient, contra el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), com a responsable de les justificacions tècniques que han servit a la Generalitat per aprovar el règim de cabals mínims circulants en situació d’emergència per sequera en determinats trams fluvials del districte de conca fluvial de Catalunya, aprovats el passat 16 de gener pel Govern.

DEPANA dona suport a la denúncia

1 de febrer de 2024

El Govern va decretar l’entrada en fase demergència per sequera  al sistema Ter-Llobregat, del qual depenen 202 municipis i prop de 6 milions de persones.

ACCIO realitzada

DEPANA forma part del col·lectiu “Aigua és vida” que des de fa uns mesos ha endegat una campanya anomenada #NoEnRaja per denunciar la mala gestió de la sequera i els interessos econòmics que hi ha  rere l’aigua, concretats en els següents punts:

  • No es pot seguir creixent en consum d’aigua com si fos un bé infinit que es pot produir o trasvasar en funció de les necessitats dels grans negocis, assecant rius, aqüífers o degradant ecosistemes.
  • No té sentit destinar la poca aigua que tenim als macroprojectes urbanístics i turístics mentre no s’assegura l’aigua per a les persones i els rius.
  • No es pot seguir creixent en regadius i basar l’economia catalana en les macrogranges i lagroindústria mentre els petits agricultors i ramaders es queden al marge.
  • Perquè la sequera que patim a Catalunya no només és a causa de la falta de pluges, sinó que és conseqüència duna mala gestió de laigua que ve de lluny.
  • Perquè les polítiques hídriques d’aquest país han prioritzat els interessos econòmics i lucratius per davant del bé comú.

El mateix dia 1 de febrer a la nit, coincidint amb la declaració d’emergència per sequera, es va fer un acte reivindicatiu al costat de la Torre Agbar projectant imatges amb els lemes de la campanya a la façana del Museu del Disseny de Barcelona, amb una encartellada que s’anirà estenent per diversos barris de la ciutat

Acció dia declaració d’emergència per sequera

2 de febrer de 2024

DEPANA no va celebrar cap bona notícia el Dia Mundial de les zones humides, referent al delta del Llobregat; tot el contrari, denunciem que el Govern de Generalitat continuï considerant aquest territori un simple espai per al desenvolupament dels negocis especulatius del gran capital i endarrerint, sense cap justificació fonamentada, lexecució de la proposta dampliació de la ZEPA 146 que va elaborar i presentar ja fa més de dos anys.

Malgrat les demandes reiterades de les organitzacions (la darrera el passat mes de desembre) i les promeses fetes per diferents membres del Govern (també pel mateix president Aragonès), el delta del Llobregat continua degradant-se i es troba un estat de desprotecció ambiental flagrant, tal com queda palès en la Carta d’Emplaçament de la Comissió Europea (febrer de 2021) als governs espanyol i català.

Aquesta Carta és fruit del greu incompliment de diverses directives europees en aquest valuós espai deltaic per part d’ambdós governs des de fa anys, entre molts altres motius, per l’execució de grans projectes d’infraestructura, com ara les ampliacions successives del port i l’aeroport de Barcelona.

ACCIÓ realitzada

DEPANA i  organitzacions socials i ambientals en el Dia Mundial de les Zones Humides, denuncien la deixadesa manifesta en què es troba el delta del Llobregat i reiteren que el Govern de la Generalitat està desatenent irresponsablement l’obligació legal per incrementar-ne la protecció ambiental.

Reclamen una reunió urgent i inexcusable amb el president de la Generalitat per no endarrerir més laprovació de la ZEPA com ho exigeix des del 2021 la Comissió Europea.

Manifest unitari per l’aprovació de la ZEPA

DAVANT DE TOT AQUEST SEGUIT DE GREUGES CAL MOBILITZAR-SE

PER UNA MILLOR GESTIÓ DE L’AIGUA I LA DEFENSA DELS ECOSISTEMES AQUÀTICS. MOBILITZAT I PARTICIPA!

DATA dijous 08 de febrer 2024

LLOC trobada al local de DEPANA

Sant Salvador, 97 08024 Barcelona

HORA de 19.30 h a 21 h

ACCIÓ Davant de la campanya realitzada per la Generalitat, et convidem a participar en una encartellada pel barri de Gràcia denunciant la mala gestió de l’aigua i les seves conseqüències.

Si us plau CONFIRMA LA TEVA ASSISTÈNCIA posant-te en contacte via mail [email protected] o telefon 93 210 46 79.