Exigeixen al Govern de la Generalitat de Catalunya que faci efectiva urgentment la proposta d’ampliació de la ZEPA 146, ja que es tracta d’una obligació legal i un imperatiu ecològic.

Exigeixen també al Govern que no endarrereixi més aquest procés a causa de les pressions especulatives i injustificables del lobby empresarial i econòmic català, que considera el delta del Llobregat un simple espai per depredar-lo sens fi i, així, poder-hi desenvolupar els seus negocis.

El delta del Llobregat és una zona humida d’especial importància per a la conservació de la biodiversitat a Catalunya i la conca mediterrània. En un context on el Govern de la Generalitat ha declarat l’estat d’emergència climàtica (hauria d’ampliar-se a ambiental, com ho estableixen els informes conjunts de l’IPPC i de l’IPBES), les alertes científiques i socials confirmen l’excessiva pressió antròpica front el delta. Evitar la transformació dels últims espais naturals, naturalitzats i agrícoles en entorns degradats, industrialitzats o urbanitzats depèn en bona part de la voluntat i capacitat del Govern per aplicar polítiques que donin resposta als reptes ambientals.

Ho assenyala la carta d’emplaçament de la Comissió Europea, febrer de 2021, que constata la degradació ambiental del delta del Llobregat i insta la Generalitat a millorar-ne la preservació i a augmentar la superfície protegida com a ZEPA.

El Departament d’Acció Climàtica (DAC) va presentar (novembre de 2021) una 1a proposta d’ampliació que va rebre, en la fase de consulta prèvia, suggeriments de millora per part de diverses entitats per poder complir amb el requeriment de la UE.

El Servei de Fauna i Flora del DAC va emetre informe el març de 2022 sobre l’ampliació de la ZEPA del delta en 15 nous espais que incrementen les 935 ha actuals fins a les 2.381 ha proposades, tot i no incloure totes les zones d’importància per a les aus (IBA), però amb la voluntat de donar resposta a la demanda de la Comissió Europea.

Finalment, el juny de 2022 es va presentar el projecte d’acord de govern de modificació de la delimitació de la ZEPA Delta del Llobregat (codi ES0000146).

Malgrat que el Govern va presentar (també juny 2022) l’Estratègia Delta del Llobregat on s’anunciaven actuacions de millora dels espais agraris i dels espais naturals protegits amb l’ampliació de la ZEPA i un calendari d’inversions, malgrat les reiterades promeses del conseller Mascort, del DG de Medi Natural, Marc Vilahur, i del president de la Generalitat en el lliurament del darrer Premi Margalef i malgrat que les organitzacions van presentar públicament el passat dia mundial del medi ambient un manifest* demanant l’aprovació de la ZEPA amb un argumentari detallat que justifica plenament la demanda social i ecològica de blindar la protecció ambiental del delta del Llobregat, el Govern continua retardant l’aprovació de la ZEPA.

Així, les organitzacions denuncien de nou aquest endarreriment i alerten sobre les campanyes barroeres d’intoxicació d’alguns lobbies que intenten pressionar el Govern per erosionar les demandes de protecció de les zones humides, de la biodiversitat i de l’agricultura de proximitat, i alhora promoure els interessos especulatius, augmentar la urbanització, el creixement insaciable de les infraestructures (port i aeroport), l’extensió de polígons industrials, o els projectes d’activitat agroindustrial. Aquests interessos s’adrecen a evitar, reduir o limitar la proposta d’ampliació de ZEPA presentada pel Govern.

Així mateix, demanen que el Govern no cedeixi en aquests xantatges que no aporten cap argument solvent; la resposta que està esperant la població del Delta i del conjunt del país és l’aprovació urgent i sense retallades del projecte d’ampliació de la ZEPA. Prou endarreriments i destrucció del Delta!

El manifest estructura el seu argumentari en 8 apartats:
1. Ampliar la ZEPA per complir amb les normatives europees.
2. Ampliar la ZEPA per combatre l’especulació urbanística.
3. Ampliar la ZEPA per millorar l’estat de l’aqüífer deltaic.
4. Ampliar la ZEPA per consolidar una agricultura sostenible de proximitat.
5. Ampliar la ZEPA per reforçar la connectivitat ecològica del territori.
6. Ampliar la ZEPA per contribuir a la salut pública de l’Àrea Metropolitana.
7. Ampliar la ZEPA per fer front al canvi climàtic.
8. Ampliar la ZEPA per potenciar la ciència i l’educació ambiental.

Entitats signants:

– DEPANA, Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural
– SEO Birdlife
– Plataforma Salvem l’Olla del Rei
– CEPA-EdC (Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius)
– Aigua és Vida
– ADENC, (Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura) – EdC
– APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient) – EdC
– Associació el Mussol per a la protecció del paisatge
– Associació Naturalística Torrellenca (ANT)
– Associació Sediments
– Ateneu Arreplegades
– Cals Karxofa
– Capreolus
– Colectivo de vecinas i vecinos del barri de Sant Josep de Sant Vicens dels Horts
– Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny
– Ecologistes de Catalunya (Federació)
– Ecologistes en Acció de Catalunya (Federació)
– GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) – EdC
– GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès) – EdC
– GREENPEACE
– GEPS (Grup Excursionista Santfeliuenc)
– IPCENA (Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural) – EdC
– La Coordinadora, Associació per la Defensa Corredor-Montnegre i el Baix Montseny
– Les Agulles , Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i Garraf.
– Meandre, Associació per a la preservació del patrimoni natural de Manresa i pla de Bages
– Naturalistes de Gelida
– No Més Blocs (L’Hospitalet)
– Plataforma Aire Net de Sant Vicens dels Horts
– PAAC (Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles)
– PCDC (Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola)
– PDE (Plataforma en Defensa de l’Ebre)
– Grup Ecologista Quercus
– Tanquem Can Mata
– SOS Bosc Volpelleres
– SOS la Rierada
– ZEROPORT, plataforma pel decreixement del port i l’aeroport de BCN
– CEM (Centre Excursionista de Molins de Rei)
– UME (Unió Muntanyenca Eramprunyà)