El president de DEPANA, Josep Maria Carrera, va comparèixer dimecres 2 de març davant la comissió de Polítiques Digitals i Territori del Parlament de Catalunya per a exposar les raons per les quals l’entitat s’oposa a l’ampliació de l’Aeroport del Prat.

Carrera va començar la intervenció mostrant una notícia de La Vanguardia del juny de 1998 en què DEPANA presentava una proposta per a la construcció de la tercera pista de l’Aeroport que no causés impacte mediambiental per si algun dia es decidia fer una ampliació. Era una proposta que apostava per construir dues pistes llargues col·locades de manera que s’enviessin els avions al mar i no a les zones on hi ha més concentració d’aus, al Remolar i la Ricarda.Raons tècniques

«Hi ha raons tècniques que indiquen que amb l’Aeroport actual gestionat de manera adequada, i en consonància amb el conjunt del sistema aeroportuari català, tenim el país servit en matèria aernoàutica».

Raons territorials

«Interessa seguir concentrant tot el creixement de Catalunya a la regió metropolitana de Barcelona? Si un aeroport és un recurs per al desenvolupament del territori doncs repartim aquest desenvolupament».

«En un context de reducció de l’ús de combustibles fòssils i de reducció del trànsit aeri cal activar els aeroports de Reus i Girona perquè també siguin una font de potencial econòmic».

Raons naturals

«El delta del Llobregat ja no aguanta més, però és que ja no aguanten més els espais naturals i especialment les zones humides».

«Si consulteu el darrer informe sobre l’estat de la natura a Catalunya veureu que els espais naturals han perdut un 50% de la biodiveristat en el que portem de segle. No podem estressar més aquest territori».

«Hem de deixar de ser hipòcrites. Cal que els espais naturals i agrícoles es considerin una infraestructura verda que presta uns serveis ecosistèmics».

Raons polítiques

«La Comissió Europea ha emplaçat totes les administracions a a complir les mesures compensatòries que es van acordar en l’anterior ampliació del Prat. Ha passat un any i encara no hem complert aquesta demanda. No tenim cap proposta sobre la taula i és urgent fer-ho».

«S’ha de canviar la manera d’actuar sobre el delta del Llobregat».

«Cal dedicar recursos suficients per reduir els impactes que està produint l’actual configuració de l’Aeroport».

«L’ampliació del Port i de l’Aeoport ha provocat que algunes espècies ja no hi siguin».

Raons climàtiques

«Hem declarat una situació d’emergència climàtica que no es pot quedar en una declaració. Una emergència es declara quan hi ha un problema i se suposa que algun dia s’ha d’aixecar».

«Hem de reduir el consum de combustibles i ara per ara tots els avions van amb combustibles fòssils. El que hem de fer és reduir les emissions i això passa per reduir vols».

«No té sentit ampliar la capacitat aeronàutica si hem de reduir el consum de combustibles fòssils».

«Si atenem a raons climàtiques el que hem de fer és reduir l’ús de l’avió. ‘Menys avió, més tren’ és un lema de Greenpeace i hi estem d’acord».

«Hem d’aconseguir que el tren funcioni amb energies renovables i això és un deure que té el país. No és simplement un repte, és una obligació».

«Tenim una llei de canvi climàtic catalana, una llei estatal i una normativa europea que s’han de complir. Hem de canviar la manera de fer».