L’associació exigeix a les administracions públiques que implantin definitivament polítiques coherents amb els directives europees per la protecció del medi ambient

DEPANA denuncia la manca d’actuacions del govern espanyol un any després de la carta d’emplaçament que la Comissió Europea va enviar al Regne d’Espanya en el marc de l’expedient obert contra les administracions per no protegir els ecosistemes del delta del Llobregat. El toc d’alerta europeu va arribar el 19 de febrer del 2021 després de la denúncia interposada fa nou anys per DEPANA amb el suport de SEO/BirdLife a la Unió Europea.

L’associació lamenta que un any després de l’avís no s’ha fet res per avançar en el compliment dels objectius de conservació de la biodiversitat en un dels territoris sotmesos a una major pressió humana a Catalunya com és el delta del Llobregat. És per això que exigeix que les administracions implantin d’una vegada per totes polítiques coherents amb les directives europees per a la protecció del medi ambient i la biodiversitat.

La Comissió Europea va posar de manifest que les respostes de les administracions catalana i espanyola han estat insuficients per a la conservació dels hàbitats i les espècies del delta del Llobregat. Una inacció i passivitat que perdura tot i l’advertiment comunitari, que assenyalava l’Estat ―l’encarregat de dur a terme obres públiques com el desviament de la desembocadura del riu Llobregat i l’ampliació de l’aeroport del Prat―,  per no respectar les mesures de compensació de la declaració d’impacte ambiental, que ja d’entrada eren molt insuficients.

I és que l’Estat no ha respectat les seves obligacions al delta del Llobregat, contràriament a l’Estratègia de la Unió Europea per a la conservació de la biodiversitat. Per la seva banda, la Generalitat no ha fet res per aprovar l’obligat Pla Especial ni per ampliar els espais Xarxa Natura 2000, ni ha respost favorablement a la inclusió del Delta al conveni de Ramsar sobre Zones Humides d’Importància Internacional, subscrit per l’estat espanyol l’any 1982.