El diumenge nou de febrer el Grup d’Acció Forestal (GAF) de DEPANA va col·laborar amb l’associació cultural jueva Limud en la seva celebració del Tu’Bishvat.

El Tu’Bishvat o Tu Bi’Shevat (Hebreu: ט”ו בשבט) és una de les festes del calendari hebreu. El seu nom prové de la data del dia festiu, el quinzè  dia del mes de Shevat (שבט). Tu és el nombre 15, segons la numeració hebrea representat amb lletres (ט”ו). En el nostre calendari cau, segons els anys, a finals de gener o començament de febrer. Enguany el TuBishvat començava oficialment al capvespre del 9 de febrer i finalitzava a la nit del 10 de febrer. Per aquest motiu es va aprofitar el diumenge 9 de febrer per a celebrar-ho.

És de destacar i no podem deixar d’agrair el suport de veïns de la Font del Gos que, a part de participar activament en l’activitat van fer possible la utilització del seu local per a l’esmorzar de germanor en el que van participar els assistents.

Un cop més varem tenir l’oportunitat d’actuar, amb la seva col·laboració, en la zona de la Font del Gos. Aquest és un dels indrets on el GAF porta des de fa uns quants anys realitzant tasques de millora de l’entorn sota l’assessorament tècnic del Parc Natural de Collserola, en el marc dels acords de col·laboració entre DEPANA i el Consorci del Parc Natural de Collserola.

L’Any Nou dels arbres

No és casual que l’associació Limud pensés en el GAF per a donar-les suport en la celebració del Tu’Bishvat. Aquesta celebració es coneix com l’Any Nou dels arbres. És un dels quatre Rosh Hashanot (Anys Nous) mencionats al Mishná, la base del Talmud. Coincideix amb l’època de l’any quan s’intueix la propera primavera i a Israel tradicionalment se surt a gaudir a l’aire lliure, es mengen fruits i es planten arbres. Actualment aquesta celebració té també pels jueus un contingut de diada de consciencia ecològica.

Donat que una dels objectius del GAF és la plantació d’arbres no cal insistir en que va constituir una oportunitat magnífica per unir forces en un objectiu comú .

Per a començar una breu introducció al significat de la celebració

Com és habitual, l’acció comença amb la distribució d’eines i plançons.

Amb el material muntanya amunt

Tothom ja a punt sobre el terreny

Mans a l’obra

Abans de començar l’acció es va una introducció a les característiques del lloc i  una demostració de com fer un us segur i eficient de les eines i com plantar els plançons per a assegurar el millor resultat.

Primer de tot una petita introducció teòrica

A continuació la demostració pràctica

Cadascú amb el seu plançó

Bon cop d’aixada!

El moment de la plantada

Els darrers retocs

Per ací un nou llentiscle

Per allà una nova alzina

La plantació d’un magraner

Els arbres que es planten durant la celebració del Tu’Bishvat són tradicionalment fruiters. Atenent al desig dels membres de Limud fruiter, a més de la plantada de les espècies habituals en les accions de GAF, es va organitzar la plantació d’un arbre fruiter.

Donades les característiques del lloc on va tenir lloc l’acció es va optar per un magraner. Aquesta espècie en altres ocasions ja s’ha plantat en algun indret del Parc Natural de Collserola per afavorir la fauna.

També resultava especialment adient un magraner pel simbolisme que té en la tradició jueva. Apareix anomenada en diverses ocasions a la Bíblia, com ara per a demostrar les bondats de la terra promesa al citar-ho com un dels fruits que aquesta produeix. També, pel seu gran nombre de llavors, és un símbol d’abundància i fertilitat.  La tradició diu que les 613 llavors que es poden comtar a la magrana corresponen a les 613 Mitzvot (preceptes) de la Torà.

Finalització i comiat

Acabada la plantació es recullen les eines i tot el material utilitzat i es finalitza la celebració amb un esmorzar en les instal·lacions del local de l’associació de veïns de Cal Notari.

Retirant les garrafes utilitzades per a regar els plançons

Unes paraules de comiat després de l’esmorzar

Valoració de la jornada

Des del punt de vista mediambiental, gràcies a la participació d’una cinquantena de persones, el resultat va ser molt positiu. A més del magraner es van plantar 65 nous plançons d’alzina, roure, llentiscle i arboç. Com tenim per norma a les accions del GAF, la plantada es va realitzar en la part baixa de la zona i al llarg del camí de pujada cap el mirador de Montbau.

Tanmateix, aquesta activitat va tenir un destacat contingut cultural relacionat amb la festivitat jueva que es celebrava. Va resultar especialment enriquidora per permetre’ns conèixer i participar en una tradició d’una cultura tan propera, però en alguns aspectes poc coneguda per a molts de nosaltres. Agraïm molt als membres de Limud Barcelona que ens hagin donat l’oportunitat de compartir aquesta experiència.

En altres ocasions hem tingut també l’ocasió de participar conjuntament amb  associacions o entitats que tenien interès en dur a terme alguna acció en favor del medi ambient.  Per a nosaltres resulta molt engrescador poder comptar amb aquests suports i ens anima a continuar endavant.