El 29 de novembre  va tenir lloc una nova acció de  restauració d’un punt del torrent de la Betzuca al seu pas per Sant Quirze del Vallès. En aquesta ocasió el protagonista va ser un grup de treballadors de l’empresa ADP® que van . dur a terme aquesta activitat en el marc del seu programa de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).

És d’agrair, tant a l’empresa com al treballadors participants,  la seva implicació voluntària i solidària en favor del medi ambient.

Aquesta jornada de voluntariat ambiental, en la que també va participar DEPANA, va ser organitzada per Sant Quirze del Vallès Natura,  amb el suport de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i l’assessorament  tècnic de l’empresa de bioenginyeria Naturalea.

Objectius de l’acció

L’acció va tenir lloc en el Torrent de la Betzuca en la zona propera a la masia de Can Ponsic. Amb anterioritat ja s’havia netejat de canya una certa superfície entre el camí que transcorre paral·lel a la riera i la seva riba. Els objectius de la intervenció eren acabar d’eliminar els rizomes de canya, repoblar la zona buidada de canyes amb vegetació adient, retirar deixalles de la llera de la riera, instal·lar-hi una feixina viva i ajudar a delimitar millor la vora del camí.

Eliminació de rizomes de canya

Malgrat que ja s’havia eliminat la canya del punt triat per les tasques de repoblació, encara restava una part del rizomes que no s’havien arrencat del sòl.  Per a evitar el rebrot de la canya i la inutilitat de la feina feta cal evitar que quedin restes de rizoma. Poc a poc es va anant omplint una saca de rizomes de canya.

Plantada d’espècies autòctones

Es van plantar una varietat d’espècies escaients a l’hàbitat del Torrent de la Betzuca. Concretament espècies pròpies del bosc de ribera, com ara freixes, salzes i saücs. Però també, especialment en els punts més propers al camí, espècies arbustives de l’alzinar, com el marfull, l’arboç, el sanguinyol o l’arç blanc.

Un cop finalitzada la plantada es va procedir a la sembra d’una barreja de llavors per a gespa, amb la finalitat de facilitar que el sòl es cobreixi de vegetació herbàcia ràpidament i no quedi nu i exposat a l’erosió.

Retirada de deixalles

Malgrat que a primera vista el Torrent de la Betzuca sembla un indret net, malauradament no costa gaire trobar tota mena de deixalles entre la vegetació i la mateixa llera de la riera. Una de les tasques més importants en aquest tipus d’actuació és la col·laboració en la retirada de la brossa d’aquest indret.

Delimitació de la vora del camí

Per a facilitar la separació entre l’espai repoblat i el camí de circulació es van plantar arbustos d’espècies menys associades a les zones humides, com ara l’arç blanc. Concretament aquesta espècie, per ser punxeguda, és especialment indicada per aquest fi, ja que dissuadeix  de passar cap a la llera

Col·locació d’una feixina viva

Simultàniament a les tasques de plantació, es va procedir a confeccionar una feixina. La feixina viva és una tècnica utilitzada per a l’estabilització i la revegetació del peu de riberes de rius, llacs i llacunes. Consisteix en la col·locació de feixos, lligats amb filferro, de branques d’arbusts i arbres de ribera amb capacitat de reproducció vegetativa. En aquesta ocasió es va confeccionar amb branques de salze.

La feixina ha d’enterrar-se bé en el terra junt a la riba, ja que en cas contrari, i tot i que sempre rebrota en un primer moment, seria incapaç de generar un sistema radicular i acabaria fallant.

Per a evitar que una inoportuna riuada descalci la feixina i l’arrossegui riu avall, cal fixar-la amb estaques profundes per a donar resistència a l’estructura fins al desenvolupament de les arrels.

Valoració de l’activitat

En total es van plantar un total de 558 plançons de diferents mides. Es van retirar nou sacs i una saca gran d’escombraries, així com una saca plena de rizomes de canya. Finalment es va consolidar un tram de la riba amb feixina viva.

Però, deixant de banda el balanç concret de l’acció, el més important es haver compartit entre companyes i companys de feina una jornada solidària en favor de la Natura en un ambient fraternal.

Esmorçar a Can Ponsic

Dinar de germanor a Can Ponsic

Des de DEPANA encoratgem a les empreses i als seus treballadors a seguir l’exemple d’ADP® i d’altres empreses que mostren, per la via de l’acció en activitats de RSC, la seva sensibilització per la defensa del nostre patrimoni natural, en benefici del nostre planeta i de les generacions futures.