Enfilada cap al cim del turó. Foto d’Albert Molero

El passat diumenge, 2 de desembre un engrescat grup de 10 persones es va enfilar a un singular turó amb característiques força peculiars: el Turó de Montgat. Aquest turó reuneix tota una interessant història alhora que rellevant geologia que vam poder descobrir gràcies a en Joan Cuyàs, el guia de la sortida.

Entre moltes informacions sobre el turó, cal destacar que tot i ser un espai petit, hi ha una representació molt diversa de materials. També s’hi poden observar exemples geomorfològics, tectònics i fins i tot paleogeogràfics.

Aquest bocí de territori va adquirir notorietat històrica l’any 1848, quan va ser foradat -a pic i pala- per obrir pas a la primera línia fèrria del país, de Barcelona a Mataró, obra duta a terme per la iniciativa privada. Va ser el primer túnel ferroviari d’Espanya.

Interessants observacions. Foto d’Albert Molero

L’any 1876 un altre esdeveniment destacable va tenir lloc dalt d’aquest turonet, quan un grup d’amics excursionistes, interessats pel coneixement científic del país, abrandats d’emoció patriòtica i entusiasmats pel “magnífic panorama” que contemplaven des del cim, van decidir fundar la “Associació Catalanista d’Excursions Científiques” , que va ser la primera d’aquestes característiques de l’estat espanyol.

Aquestes i altres dades les podeu trobar en aquest interessant dossier.