Com cada mes, el passat 18 de novembre el Grup d’Acció forestal (GAF) va convocar una nova actuació al Parc Natural de Collserola. Malauradament, un temps insegur va restringir la participació a un reduït  grup d’incondicionals. L’activitat es va realitzar en el marc de l’acord de col·laboració amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i va comptar amb el suport d’un tècnic enviat pel Parc.

El lloc de la intervenció va ser el vessant orientat al sud-oest del turó de Sant Pere Màrtir a Esplugues de Llobregat, a la zona de la Font de la Senyora. Es van plantar diversos plançons: 2 roures, 12 alzines i un lledoner. També es van podar algunes branques seques i es van refaldar (eliminar les branques baixes) exemplars plantats en campanyes anteriors.

El incendis recurrents, una característica de la zona

Abans de començar la feina, l’Alfredo Almanza, el tècniºc del Parc, ens va mostrar el mapa d’incendis dels darrers anys d’aquesta zona. Aquest sector de Collserola és un dels més castigats reiteradament per aquest fenomen.

Detall del mapa amb els incendis patits des del 1990
El darrer incendi important va tenir lloc el  26 de setembre de 2016. (Foto @bomberscat)
Vista parcial de la zona quatre mesos i mig després de l’incendi 12/02/2017
El mateix lloc de la imatge anterior. Ja no es percep com una zona cremada 18/11/2018

Algunes imatges de l’actuació

Un dels indrets tradicionals de les actuacions del GAF

El GAF va començar el 2013 a dur a terme actuacions en aquesta zona. La proximitat d’una font permet regar els plançons després de plantar-los, cosa que afavoreix el seu arrelament. Les imatges següents, que corresponen a l’acció del 12 de febrer de 2017, il·lustren aquesta pràctica

La font en qüestió es coneix com la Font del Xup, encara que molts li diuen també Font de la Senyora. Tanmateix, la Font de la Senyora no és pròpiament aquesta, si no una situada més amunt, per sota de la Carretera de les Aigües.

Imatge típica de tardor de la Font del Xup al Torrent de sant Pere Màrtir
La font sempre raja aigua, però enguany ho fa amb més alegria