Pallars Digital, 17 d’octubre de 2018

A l’animal se’l va adormir amb un dard i l’operació va comptar amb el suport d’un helicòpter.

L’ós Goiat ja compta amb noves bateries pel GPS que porta al collar, segons ha confirmat el Departament de Territori. D’aquesta manera l’equip de seguiment de l’ós el podrà tenir controlat les 24 hores del dia. Els tècnics estaven esperant que l’animal travessés les muntanyes des de França -on ha estat fins fa pocs dies- cap a Catalunya per fer aquesta operació, que va tenir lloc ahir dimarts.

La van protagonitzar a les muntanyes de Naut Aran (Val d’Aran) un equip de 15 persones format per tècnics del cos d’Agents Rurals, del Conselh Generau d’Aran, del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, que van participar plegats en un dispositiu especial de captura de l’ós Goiat per canviar-li el collar de seguiment GPS, tal i com estava previst, en el marc del projecte Piroslife.

Amb el suport d’un helicòpter dels Agents Rurals, amb el qual es va poder efectuar el seguiment visual, es va localitzar l’animal per posteriorment adormir-lo amb un dard. Un cop adormit, els tècnics li van poder treure mostres i canviar-li el collar, perquè la bateria estava a punt d’esgotar-se. Posteriorment, l’animal es va despertar i es va comprovar el correcte funcionament del nou dispositiu de seguiment.

Canviar les bateries al GPS de Goiat era una prioritat després del seu comportament anòmal atacant i matant animals grans com egües o vaques. Goiat es va alliberar al Pallars l’any 2016 provinent d’Eslovènia i ara el Govern el vol extreure del medi. És la primera vegada als Pirineus que es realitza una captura d’ós per mitjans aeris.

Es preveu que en les properes setmanes els óssos comencin el període d’hibernació, coincidint amb la baixada de temperatures. En paral·lel, s’està treballant en l’elaboració d’un protocol d’intervenció i gestió d’ossos problemàtics als Pirineus amb la resta de comunitats autònomes afectades. Es tracta d’un document tècnic i de consens que ha de guiar la presa de decisions en aquest àmbit.