Jornada comunitària de manteniment del Bosc Turull per al control de la població d’acant

El passat 20 de maig va tenir lloc al Bosc de Turull una jornada comunitària de treball per a controlar la població d’acant (Acanthus mollis). Es tracta d’una espècie vegetal de caràcter invasor. Per aquest motiu cal mantenir a ratlla la seva població a l’equipament per tal que puguin créixer altres espècies i afavorir així un espai ric i biodivers. L’activitat va estar organitzada per l’Aula Ambiental Bosc Turull.

L’Aula Ambiental Bosc Turull és un equipament municipal centrat en el coneixement i la protecció del bosc i adreçat a la ciutadania en general i en especial a les escoles i instituts de la ciutat.

L’acant Acanthus mollis L.

L’acant és una planta herbàcia perenne de grans dimensions (3-10 dm). La seva inflorescència, molt vistosa, forma una mena d’espiga amb grans bràctees espinoses. De fet, el mot Acanthus ve del grec ακανθος que vol dir espinós. Les seves fulles de grans dimensions són pinnatipartides irregularment amb els segments lobats i dentats

Aquesta planta desenvolupa un extens rizoma subterrani que dificulta especialment la seva eliminació.

Les fulles d’acant a l’arquitectura

La fulla de l’acant és el motiu ornamental característic dels capitells de l’anomenat ordre corinti. L’ordre corinti és l’estil arquitectònic desenvolupat a continuació dels altres ordres clàssics de l’arquitectura grega, el dòric i el jònic.

La invenció d’aquest ordre s’atribueix a l’escultor grec Cal·límac en el segle V aC, en una llegenda que relata l’autor llatí Vitruvi en els seu llibre IV de l’obra De Architectura .

A les imatges el temple de Zeus a Atenes i el detall d’un dels seus capitells.

L’acció d’eradicació

En l’acció d’eliminació de l’acant varen participar 10 persones voluntàries. Es van arrencar nombrosos exemplars d’acant en una zona on es preveu plantar en els propers dies  plançons d’espècies pròpies de l’ecosistema del bosc mediterrani.

Les fulles es van dipositar en el compostador, mentre que els rizomes i les inflorescències es van apilar en superfície en un racó sota control per a evitar que sobrevisquessin fragment o llavors en el compostador i s’escampessin a l’adobar.

Viver de planter de reforestació del GAF

DEPANA és un dels col·lectius vinculats amb Bosc de Turull perquè a les seves instal·lacions es troba el viver amb el planter de reforestació del Grup d’Acció Forestal (GAF).