La plataforma Grup Llop Catalunya es reuneix amb el secretari de Transició Ecològica de la Generalitat.

El passat dijous 3 d’octubre, la Plataforma Grup Llop Catalunya ens vàrem reunir amb en Jordi Sargatal, secretari de Transició Ecològica del Govern de la Generalitat de Catalunya. Vam expressar-l’hi la nostra disconformitat sobre la gestió del Grup de Treball sobre el Llop, creat el 2023 per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural. Aquest grup ha consistit a reunir en una taula de diàleg a diferents sectors implicats en l’intent de vetllar per una bona coexistència entre els llops (dels quals s’ha constatat la seva presència en diversos punts del territori català) i les activitats humanes tradicionals com ara la pagesia i la ramaderia.  Tot això, des de la perspectiva d’un futur amb el possible establiment de l’espècie.

Ha quedat de manifest que hem estat els únics representants de la taula que treballem a favor de la conservació del medi natural i la defensa dels animals.

La finalitat d’aquest grup de treball havia de consistir a arribar a un consens, pel que fa a la gestió d’aquesta espècie. Tanmateix, entenem que Grup Llop només hi hem sigut convidats com a mera comparsa, una manera de justificar les polítiques de l’Administració. Ha estat una taula clarament mancada d’equitat representativa, atès que mentre es vol limitar la participació de representants de la Plataforma Grup Llop (integrada per 9 entitats conservacionistes i de defensa dels animals catalanes), es permet un nombre il·limitat de representants del sector ramader. I els científics són, suposadament, triats “a dit” per l’Administració.

El passat mes de juny, durant la primera sessió del Grup de Treball, van passar uns fets inexcusables que demostren fins a quin punt vam ser menyspreats. En la presentació dels membres del Grup de Treball es va ometre la nostra presència a dins, cosa que no va ocórrer amb els representants de cada entitat ramadera. Tampoc hem tingut cap oportunitat de fer aportacions i contribuir en l’edició del material divulgatiu que ja ha publicat el govern.

Com que aquests fets indiquen el poc valor que l’Administració dona a la nostra participació en aquesta taula, des de Grup Llop hem anunciat la nostra decisió d’abandonar el grup de treball si no hi ha un canvi de rumb immediat, que garanteixi la participació equitativa i el respecte i consideració de les nostres aportacions, com a representants d’una bona part de la societat civil. I cal remarcar que duem a terme una tasca, de defensa de la natura i dels animals, que legalment és obligació de l’Administració pública.

Així mateix, i per totes aquestes raons, hem comunicat al Sr. Sargatal que el Grup de Treball que ha intentat organitzar el govern català és un clar despropòsit amb una falta flagrant de democràcia participativa, terme aquest que tanta importància atorga, sobre el paper, la Generalitat de Catalunya.

En un escenari com aquest, arribar a un consens entre els diferents sectors implicats en relació amb la presència del llop al territori català, es fa impossible. Per tant, la conservació d’aquesta espècie al nostre país, es converteix en una quimera. També hem expressat al secretari que no hi ha transparència sobre les despeses corresponents al pressupost destinat per a la conservació de l’espècie, la prevenció de danys i la indemnització econòmica per baixes als ramats.

Alhora, hem destacat la idoneïtat d’organitzar, com més aviat millor, trobades dedicades a la coexistència entre el llop i la ramaderia extensiva. Convidant ramaders d’altres llocs de l’Estat on l’espècie no es va arribar a extingir, ni les mesures preventives es van mai abandonar, i que no s’oposen a la presència de carnívors, sinó que s’hi adapten.

Des del Grup Llop Catalunya, continuarem fent tot el possible per garantir el retorn i la supervivència del llop, treballant per la seva conservació i la correcta coexistència amb els sectors econòmics esmentats.

Recordem que aquesta espècie es troba actualment declarada “extinta com a reproductora” al nostre país i, com a peça clau que és en els nostres ecosistemes, cal revertir aquesta situació.