La possibilitat d’ampliar la tercera pista a la llacuna de La Ricarda, un espai protegit per les directives europees de natura, és inviable. Així mateix, rebutgem la possibilitat de crear, com a mesura compensatòria, una altra llacuna artificial per a les aus.

Ahir es va reunir la comissió tècnica per a l’ampliació de l’aeroport del Prat amb l’objectiu de tenir, a l’inici de l’any vinent, un diagnòstic i les actuacions necessàries per dur a terme l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. Tot i que la Generalitat ha comunicat que en el procés es comptarà amb ambientòlegs, sol·licitem que l’esborrany del pla es comparteixi amb les entitats ambientals per a la seva valoració, així com perquè es tinguin en compte les seves consideracions per tal que el projecte disposi de criteri científic, sigui sostenible i generi el menor impacte sobre la biodiversitat.

En aquest sentit, ens preocupa especialment l’impacte ambiental que tindria la tercera pista si s’ampliés ocupant la llacuna de La Ricarda, formada de manera natural fa 300 anys i que és part de la major xarxa coordinada d’àrees protegides del món, la Xarxa Natura 2000, per les espècies i hàbitats de gran valor que acull segons la Directiva d’Aus i la Directiva d’Hàbitats.

Imatge de la IBA140 Delta del Llobregat

“La Ricarda és molt més que un llistat d’aus. Parlem d’hàbitats, ecosistemes, interrelacions i processos. No es tracta de moure una o dues peces, sinó de preservar tots els seus valors”, apunta Cristina Sánchez, delegada de SEO/BirdLife a Catalunya.

Aquesta llacuna natural neix de l’antiga desembocadura del riu Llobregat i és un dels punts de major biodiversitat del delta del Llobregat amb 541 espècies inventariades, entre les quals es troben les aus, algunes d’elles en perill com el blauet, que es troba en perill al Llibre Vermell de les Aus d’Espanya 2021 i s’inclou al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial. Dels 17 hàbitats d’interès comunitari registrats a l’espai, tres són de conservació prioritària: les llacunes, els pinars sobre dunes i les maresmes de joncs espigats.

Rebuig a la creació d’una llacuna

Davant la possibilitat de recuperar noves zones per a poblacions d’aus d’altres àrees del Delta del Llobregat com a mesura compensatòria, considerem que és una proposta que hauria de descartar-se des de qualsevol punt de vista ambiental. A més, la Comissió Europea ha de ser informada sobre aquestes compensacions per a la seva validació, i és molt probable que sigui rebutjada per ser una proposta utòpica.

Segons l’informe del grup de recerca Freshwater Ecology, Hydrology and Management de la Universitat de Barcelona, a la zona del Delta del Llobregat no és possible reconstruir un ecosistema com el de La Ricarda per les seves característiques de microtopografia, sòls, gradients de salinitat i la impossibilitat de connectar la nova llacuna amb el mar de forma directa.

A més, la delegada de SEO/BirdLife a Catalunya recorda el cas de la llacuna de Cal Tet, creada l’any 2002 per compensar els impactes ocasionats pel desviament del riu Llobregat a causa de les darreres ampliacions de l’aeroport i del Port de Barcelona. “Aquesta mesura, que a més no s’ha completat, ha causat greus danys a la biodiversitat del Delta i ha provocat la queixa d’Europa per no complir amb els compromisos de compensació i amb la conservació d’aquest espai natural”.

Actualment, hi ha oberts dos expedients d’infracció contra Catalunya per no protegir el Delta del Llobregat. Continuarem treballant per assegurar la conservació d’aquesta zona humida, vital per a l’equilibri dels ecosistemes i de la biodiversitat de Catalunya.

Davant d’aquesta situació, SEO/BirdLife i DEPANA sol·liciten a la Comissió Europea que no tanqui el procediment d’infracció, encara més quan les mesures de compensació ambiental de l’anterior ampliació de l’aeroport no s’han dut a terme.