- Després de 12 anys de feina intensa s’ha aconseguit aprovat una delimitació que cobreix bona part dels espais naturals i agrícoles.
- Les entitats consideren que l’espai de la IBA140 Delta del Llobregat és la delimitació més adequada per a la ZEPA ara presentada.
- El Govern ha complert només amb un dels quatre requeriments de la Comissió Europea.
- Les entitats insten el Govern a complir amb la resta dels requisits i començar amb el procés d’aprovació d’un pla de gestió per al territori de la ZEPA Delta del Llobregat.
Des de les entitats conservacionistes DEPANA i SEO/BirdLife ens congratulem de l’aprovació final de l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat. Després de 12 anys de feina intensa s’ha aconseguit que s’aprovi una delimitació que cobreix una bona part dels espais naturals i agrícoles que inclouen espècies protegides del Delta del Llobregat.
Tanmateix, i ja entrant a valorar l’ampliació aprovada, tant DEPANA com SEO/BirdLife consideren que l’espai de la IBA140 Delta del Llobregat suposa la delimitació més adequada per a la ZEPA ara presentada. L’inventari d’Àrees Importants per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat està avalat per la jurisprudència del Tribunal de Luxemburg, que n’avala el caràcter científic i ornitològic, i és considerat i promogut per la Comissió Europea com una eina eficaç a l’hora de la designació de noves ZEPA.
Procés d’infracció
Aquesta ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus és només un dels requeriments que la Comissió Europea va traslladar a l’estat espanyol mitjançant la carta d’emplaçament de febrer de 2021 i aquesta decisió per si sola no dona compliment amb el procediment d’infracció.
Per a poder avaluar el grau actual de compliment amb la Comissió, cal remetre’s a la mateixa carta d’emplaçament i directament a les conclusions d’aquesta on la Comissió Europea indica que: l’Estat no ha adoptat les mesures adequades per a evitar la contaminació o el deteriorament dels hàbitats o qualsevol alteració que afecti significativament les poblacions d’espècies d’aus protegides per a les quals va ser designada la ZEPA ES0000146 Delta del Llobregat; ni ha avaluat adequadament les repercussions sinèrgiques de la construcció de tres aparcaments contigus a l’aeroport de Barcelona; ni ha executat les mesures compensatòries establertes per a garantir la coherència global de Natura 2000 malgrat l’impacte negatiu i, finalment, no ha classificat com a ZEPA els territoris més adequats per a la conservació de les espècies d’aus protegides en referència a la IBA ES140.
Per tant, amb l’ampliació de la ZEPA Delta del Llobregat, el Govern de Catalunya compleix tan sols amb un dels quatre condicionants que permetrien, després de l’anàlisi i valoració de la Comissió Europea, el tancament del procediment d’infracció i, per tant, que l’Estat eviti una multa així com una possible retallada de fons comunitaris sobre les actuacions que poguessin afectar l’espai.
Davant d’algunes declaracions expressades en diferents mitjans cal dir que la identificació d’una ZEPA es realitza per criteris ambientals i en cap moment per criteris econòmics, ni molt menys per qüestions polítiques. Es designen després de demostrar una sèrie de valors ornitològics i són aquests valors els que es veuen afectats pels usos i activitats i, fins i tot, pels desenvolupaments que es pretenen executar, i no a l’inrevés.
Per tant, en cap moment la designació d’un espai protegit de la Xarxa Natura 2000 es realitza com a part d’un peatge per a futurs desenvolupaments urbanístics o d’infraestructures, com podria ser l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport de Barcelona. La designació es realitza per a conservar valors llistats en els annexos de les Directives Hàbitat i Aus que poden ser consultats públicament.
Pla de gestió
La delimitació d’un espai natural sobre un mapa no n’atura el procés de degradació, per la qual cosa és necessària l’aprovació i el desenvolupament com més aviat millor d’un pla de gestió que, per altra banda i segons la Llei de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, és obligatori.
Aquest pla de gestió, que ha de ser el més participat possible, haurà d’incloure les regles del que es pot fer i el que no, plantejant una avaluació addicional i de reforç a la del procediment d’Avaluació d’Impacte Ambiental dels projectes a executar que afectin de forma directa o indirecta l’espai. També haurà d’identificar els objectius de conservació per als quals s’han de posar en marxa mesures que intentin pal·liar l’estat de conservació desfavorable en què es troben actualment les espècies i els espais naturals del Delta del Llobregat. No podem oblidar que aquest és el requeriment marc en què es fonamenta el procés d’infracció actualment en curs.
Model agrícola
Una part de la degradació dels valors naturals del Delta del Llobregat està lligada al model que actualment s’està imposant en l’agricultura. Cal dirigir el sistema actual cap a una activitat més respectuosa amb els valors presents en el conjunt de l’espai, fent-la compatible amb la conservació d’aquests, alhora que mantenint l’equilibri entre producció i conservació. No és res nou, és el que s’ha estat fent fins fa poc i que ara hauria de ser convenientment “compensat” com un servei ambiental públic per al conjunt de la ciutadania de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Consum ambientalment responsable de proximitat i alta qualitat.
Pressió urbanística
Els projectes urbanístics i les grans infraestructures han estat el principal problema del Delta del Llobregat durant els últims cent anys. Primer es va cimentar tot l’hemidelta nord i van desaparèixer els camps agrícoles de l’Hospitalet de Llobregat. Després l’aeroport de Barcelona, el port i la resta de les infraestructures de l’anomenat Pla Delta, que juntament amb els nous polígons industrials van fer desaparèixer milers d’hectàrees de zones agrícoles i espais naturals.
Ara els grups de pressió del ciment pretenen que ecologistes i agricultors no arribin a un consens per així poder acabar d’urbanitzar els últims racons del Delta. Només l’acció conjunta pot salvar aquest Delta que no és només nostre sinó també de les generacions futures.
Les organitzacions DEPANA i SEO/BirdLife insten el Govern de Catalunya a acabar de complir amb la resta dels requisits que la Comissió Europea va indicar a la carta d’emplaçament. Així mateix, és urgent començar amb el procés d’aprovació d’un pla de gestió per al territori de la ZEPA Delta del Llobregat.