• Els representants de les entitats han enviat una carta al conseller d’Acció Climàtica en què l’insten a sol·licitar a Laia Calaf que continuï en el càrrec.
  • Afirmen que la renúncia suposarà “un daltabaix important” per a la gestió de l’espai natural i “un tall” en l’obtenció dels fons Next Generation.

 IPCENA – Ecologistes de Catalunya, el Centre Excursionista de Catalunya i DEPANA han demanat al conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, que reconsideri la renúncia de la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Laia Calaf, que va anunciar que plegava per sorpresa el 23 de febrer passat després d’un any i mig en el càrrec. Les entitats, totes membres del patronat del parc des de la seva constitució el 1991, insten el conseller a sol·licitar a Calaf que continuï a la direcció de l’espai natural.

Els representants de les tres entitats, Miquel Rafa (CEC), Joan Vázquez (IPCENA – EdC) i Josep Maria Carrera (DEPANA), signen una carta en què afirmen que la renúncia suposarà “un daltabaix important” per a la gestió del parc, atès que “la pèrdua del cap administratiu suposa una barrera en el dia a dia del seu funcionament”, però també alerten que suposarà “un tall en l’obtenció i/o articulació dels importants ajuts del fons Next Generation que han estat assignats al Parc”, a més d’altres projectes desencallats que ara estan en marxa.

“Tant des d’un punt de vista institucional com personal, la dimissió implica un seguit de passos enrere que només poden redundar en detriment del parc i el territori”, lamenten les associacions, que recalquen la rellevància del canvi que suposa la substitució d’un director i “la importància d’aquest únic parc nacional català”. “Ningú més indicat que vostè per reconsiderar la renúncia i sol·licitar a l’actual directora el seu manteniment en aquesta responsabilitat ateses les fites tan positives assolides en tan poc temps”, manifesten.

A la carta, subratllen que “dotar d’estabilitat i suport la direcció del parc” és “un dels elements més remarcables per assegurar la dinàmica positiva”. A parer de les entitats, després de les tres dècades que Mercè Aniz va passar al capdavant de la direcció del parc, “el procediment administratiu transparent d’avaluació dels mèrits professionals que va conduir a la tria de Laia Calaf va propiciar una continuïtat amb prou garanties”. En aquest sentit, remarquen que això ha afavorit que la rellevància del parc sigui “molt més alta que a l’inici” des del punt de vista de l’acceptació social, de dotació pressupostària, de nivell tècnic, de personal, etc.