En el Dia Mundial de les Zones Humides, les organitzacions denuncien la deixadesa manifesta en què es troba el delta del Llobregat i reiteren que el Govern de la Generalitat està desatenent irresponsablement l’obligació legal per incrementar-ne la protecció ambiental.

Reclamen una reunió urgent i inexcusable amb el president de la Generalitat per no endarrerir més l’aprovació de la ZEPA com ho exigeix des del 2021 la Comissió Europea.

Malgrat les demandes reiterades de les organitzacions (la darrera el passat mes de desembre) i les promeses fetes per diferents membres del Govern (també pel mateix president Aragonès), el delta del Llobregat continua degradant-se i en un estat de desprotecció ambiental flagrant, tal com queda palès en la Carta d’Emplaçament de la Comissió Europea (febrer de 2021) als governs espanyol i català.

Aquesta Carta és fruit del greu incompliment de diverses directives europees en aquest valuós espai deltaic per part d’ambdós governs des de fa anys, entre molts altres motius, per l’execució de grans projectes d’infraestructura, com ara les ampliacions successives del port i l’aeroport de Barcelona.

Les organitzacions recorden que la Carta insta tant el Govern de la Generalitat com el Govern espanyol a millorar la preservació del delta del Llobregat i a augmentar-ne la superfície protegida com a ZEPA. Malauradament, en aquest entorn estratègic per a la sobirania alimentària i hídrica, i també per a la lluita contra les crisis climàtica i ecològica, fa anys que les administracions incompleixen les seves obligacions legals; en canvi, hi fan prevaldre els interessos privats i especulatius dels grans lobbies econòmics i empresarials. És hora de capgirar d’una vegada aquesta dinàmica negligent per implantar al delta del Llobregat veritables polítiques que en frenin la degradació que està patint.

Avui, Dia Mundial de les Zones Humides, les organitzacions no celebren cap bona notícia referent al delta del Llobregat; tot el contrari, denuncien que el Govern de Generalitat continuï considerant aquest territori un simple espai per al desenvolupament dels negocis especulatius del gran capital i endarrerint, sense cap justificació fonamentada, l’execució de la proposta d’ampliació de la ZEPA 146 que va elaborar i presentar ja fa més de dos anys. En aquest context, recorden, així mateix, que el delta del Llobregat és la zona humida més rellevant de l’Estat que encara no es troba inclosa en el conveni internacional de Ramsar per a la protecció de les zones humides.

Finalment, les organitzacions denuncien un cop més les injustificables campanyes de pressió dels grans lobbies vers el Govern. L’únic que pretenen és erosionar la protecció de les zones humides, de la biodiversitat i de l’agricultura de proximitat, per poder augmentar la urbanització, el creixement insaciable de les infraestructures (port i aeroport), l’extensió de polígons industrials o els projectes d’activitat agroindustrial.

Per impedir que els interessos ecocides i contraris al foment del bé comú aturin la proposta d’ampliació de la ZEPA 146, les organitzacions reclamen una reunió urgent i inexcusable amb el president Aragonès, atesa la incompetència que fins ara han demostrat els diferents càrrecs públics del Govern amb responsabilitat política, incapaços d’executar-la.

Manifest unitari per l’aprovació de la ZEPA

Entitats signants:

 • DEPANA, Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural
 • SEO Birdlife
 • Plataforma Salvem l’Olla del Rei
 • CEPA-EdC (Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius)
 • Aigua és Vida
 • ADENC (Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura)
 • EdC APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient) – EdC
 • Associació el Mussol per a la protecció del paisatge
 • Associació Naturalística Torrellenca (ANT)
 • Associació Sediments
 • Ateneu Arreplegades
 • Cals Karxofa
 • Capreolus
 • Colectivo de vecinas i vecinos del barri de Sant Josep de Sant Vicens dels Horts
 • Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny
 • Ecologistes de Catalunya (Federació)
 • Ecologistes en Acció de Catalunya (Federació)
 • GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) – EdC
 • GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès) – EdC
 • GREENPEACE
 • GEPS (Grup Excursionista Santfeliuenc)
 • IPCENA (Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural) – EdC
 • La Coordinadora, Associació per la Defensa Corredor-Montnegre i el Baix Montseny
 • Les Agulles, Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i Garraf.
 • Meandre, Associació per a la preservació del patrimoni natural de Manresa i pla de Bages
 • Naturalistes de Gelida
 • No Més Blocs (L’Hospitalet)
 • Plataforma Aire Net de Sant Vicenç dels Horts
 • PAAC (Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles)
 • PCDC (Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola)
 • PDE (Plataforma en Defensa de l’Ebre)
 • Grup Ecologista Quercus
 • Tanquem Can Mata
 • SOS Bosc Volpelleres
 • SOS la Rierada
 • ZEROPORT, plataforma pel decreixement del port i l’aeroport de BCN
 • CEM (Centre Excursionista de Molins de Rei)
 • UME (Unió Muntanyenca Eramprunyà)