El dissabte 20 de gener DEPANA, conjuntament amb més de 30 entitats socials i ecologistes d’arreu de Catalunya, es va trobar a Arbúcies per abordar l’actual crisi hídrica davant de la imminent entrada en emergència per sequera.

Aquestes organitzacions consideren que les mesures adoptades pel Govern són insuficients per evitar la crisi actual i encarar un futur d’escassetat.

En concret, denuncien que:

  • Es redueixen els cabals dels rius mentre s’evita aplicar més restriccions a les grans activitats econòmiques.
  • Es prioritzen els interessos econòmics de determinats sectors en detriment dels objectius de preservació dels rius i els ecosistemes.
  • Hi ha opacitat a l’hora d’informar sobre les dades de les restriccions als grans consumidors d’aigua.

Defensen que cal un canvi de model que permeti reduir el consum global d’aigua i iniciar un debat públic i participatiu per consensuar mesures a llarg termini.

Aquesta ha estat la tercera Cimera Social de l’Aigua. La primera i segona cimeres es van celebrar el passat maig i setembre, respectivament, d’on va sorgir el document Propostes per a fer front a la sequera i escassetat d’aigua a Catalunya i es va endegar la campanya #NoEnRaja amb mobilitzacions a tot Catalunya.

La cimera es va tancar amb la preocupació per la recent proposta del Govern d’aplicar una reducció severa dels cabals dels rius Llobregat, Muga i Ter en el seus trams finals, quan Catalunya entri oficialment en emergència per sequera.