Organitzat per l’espai d’art siNesteSia i amb seu al Museu de Ciències Naturals de Granollers, la convocatòria es basa en els efectes de la indústria tèxtil sobre els ecosistemes marins. Enguany la proposta col·labora amb l’entitat ambiental DEPANA.

La cinquena edició del Venadito arribarà al Museu de Ciències Naturals de Granollers el març del 2024, ara, però, obre una convocatòria que convida artistes a participar i presentar les seves obres el seu certamen. Sota el nom d’Oceans, aquesta edició vol visibilitzar la problemàtica ambiental que la indústria tèxtil genera sobre flora i fauna marina, així com ajudar els artistes a difondre el seu treball. Enaltir les entitats que vetllen pel patrimoni natural és també important per aquest projecte i és per aquest motiu que aquest any es col·labora amb l’entitat ambiental DEPANA. 

La indústria tèxtil és la segona més contaminant del món i també ocupa el segon lloc pel que fa a consum d’aigua i contaminació d’ecosistemes aquàtics. A tall d’exemple, es produeix més de 92 milions de tones de rebuig i es consumeix 1,5 bilions de tones d’aigua. L’impacte dels seus processos de fabricació incideixen en el medi ambient perjudicant el nostre futur com a espècie i la del patrimoni natural. La contaminació i l’abocament de residus als rius, mars i oceans són algunes de les causes, entre d’altres de què milers d’espècies marines desapareguin i pateixin altres conseqüències.

És important l’obligació moral i ètica de fer tot el possible per revertir aquesta situació. La conscienciació en la reutilització i el reciclatge del tèxtil poden contribuir en la reducció d’aquesta contaminació que genera aquest sector. Els efectes de la producció de la “moda ràpida” no només tenen efectes ambientals, sinó que la fabricació a baix cost i la seva deslocalització també tenen un fort impacte social.

Montserrat Pérez, creadora del projecte i comissària de siNesteSia, és dissenyadora i formadora tèxtil amb més de trenta anys d’experiència en el sector. Coneix àmpliament les conseqüències que la indústria de la moda ràpida té en la natura i ens proposa en aquesta edició una reflexió conjunta, social i artística.

La convocatòria estarà oberta del 20 de novembre del 2023 fins al 31 de gener de 2024. Les bases es podran consultar a la web de les entitats col·laboradores o sol·licitar-les a [email protected] L’objectiu de la convocatòria és atraure creatius independentment de la seva consolidació, amb especial interès pels futurs professionals d’índole artística (dissenyadors de moda, escultors, artistes plàstics, etc.) perquè hi tenen molt a dir en aquest canvi de paradigma de la indústria tèxtil. 

Qüestionar els processos de fabricació i l’impacte ambiental de la indústria de la moda ràpida, així com el que suposa la producció de baix cost en altres països i les seves conseqüències és el primer pas perquè els futurs professionals del món del tèxtil el visualitzin des d’una perspectiva més sostenible i social.

La reutilització és una de les claus d’aquest certamen. És per aquest motiu que la convocatòria suggereix als o les creadores una peça individual o col·lectiva, inèdita o reciclada d’un altre projecte (que s’adapti a les bases de la convocatòria). No hi ha limitacions pel que fa al format (mida lliure) i la disciplina (pintura, escultura, instal·lació, disseny de moda, estampació…) el material utilitzat serà tèxtil reciclat (cap altre element de l’obra serà d’origen animal ni irrespectuós amb el medi ambient). La temàtica ha de girar entorn dels efectes de la indústria tèxtil sobre els ecosistemes aquàtics.

L’exposició de les obres seleccionades es realitzarà al Museu de Ciències Naturals de Granollers durant els mesos de març, abril i maig de 2024. Com ja és habitual es duran a terme activitats vinculades a l’exposició: Visites guiades, tallers artístics, tallers pràctics sobre la reutilització del tèxtil i un mercat  d’intercanvi de roba per fomentar l’economia circular.

Aquest any aquesta mostra artística col·labora amb DEPANA, una associació sense ànim de lucre de ciutadans i ciutadanes que actua per a la defensa, l’estudi, la divulgació i la conservació del patrimoni natural. Aquesta promou la concepció globalitzadora dels problemes que afecten les espècies i els ecosistemes i creu que totes les persones tenen el dret a gaudir d’un medi saludable i viure en un territori divers i sostenible.