• Les entitats de protecció i defensa de la natura i els animals, conjuntament amb el Degà de la Facultat de Veterinària de la UAB, han sol·licitat una reunió urgent amb l’alcalde Collboni per a demanar-li que aturi la captura reactiva (captura i sacrifici) i la caça de senglars.
  • 26 entitats més han subscrit la petició, que defensa que el mètode més eficaç i ètic per a controlar la població de senglars és la immunocontracepció.
  • Diversos estudis han demostrat la ineficàcia de la matança d’animals, que acaba provocant un increment gradual de l’espècie.

LIBERA i DEPANA han sol·licitat una reunió urgent amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per a reclamar que el consistori implanti el mètode de la immunocontracepció i aturi la caça i/o captura i sacrifici per a controlar la població de senglars a l’àrea metropolitana i posteriorment a la Serra de Collserola. Les associacions ecologistes i de protecció dels animals s’han assabentat per la premsa que l’Ajuntament de Barcelona ha subscrit un contracte de captura reactiva (captura i mort dels animals) de porcs senglars amb l’empresa Astrovet Solutions per un import de 237.346 euros d’ara fins al 2024.

Les entitats disposen d’estudis que demostren la ineficàcia de la matança indiscriminada d’exemplars, ja que no només no s’acaba amb els conflictes amb la població de senglars sinó que fins i tot la va augmentant progressivament. Les recerques constaten que si se’ls caça menys l’esperança de vida augmenta i dediquen els recursos a viure més i es reprodueixen menys. En aquest sentit, reclamen una gestió ètica del control poblacional dels senglars per tal d’avançar en la direcció de convertir Barcelona en una ciutat capdavantera a Europa en matèria de protecció d’animals i de gestió ètica de la superpoblació de determinades espècies de la fauna silvestre. Consideren que l’actual gestió és un autèntic despropòsit que malbarata els diners públics.

D’aquesta manera, proposen el mètode de la inhibició reproductiva, que va ser objecte d’un estudi pilot durant el període 2017-2021 per part del Dr. Manel López-Béjar, degà de la Facultat de Veterinària de la UAB. L’estudi va concloure que aquesta mesura és el millor mètode de control poblacional de senglars, ja que suprimeix la funció reproductiva de l’animal sense provocar-li cap perjudici. Segons es desprèn dels resultats del projecte, la vacuna Gonacon va ser eficaç en totes les femelles del projecte pilot i sobretot entre els animals joves. A Terrasa, Sant Cugat, Matedepera i Vacarisses s’ha aplicat aquest mètode amb bons resultats.

És per això que les entitats consideren que aquesta mesura de control de la fertilitat és la més respectuosa amb el benestar animal i amb la preservació i sostenibilitat de l’hàbitat, a més de ser ètica i resultar econòmica a mig-llarg termini.

LIBERA i DEPANA lamenten la manca de diàleg del consistori barceloní amb les entitats de defensa de la natura i dels animals, fet que es tradueix en manca de participació. D’aquesta manera, reclamen a l’alcalde que convoqui una trobada urgent, per a evitar continuar matant porcs senglars. Una reunió que comptarà amb la presència decisiva del degà de la Facultat de Veterinària de la UAB, expert en el tema i autor de l’estudi.

La petició impulsada per LIBERA i DEPANA compta amb el suport de 26 entitats més.

Documents d’interès:

Carta a alcaldia i entitats adherides.

Resultats del projecte d’immunocontracepció i en senglars urbans i periurbans (2017-2021).

Projecte d’immunocontracepció en senglar urbà i periurbà.

Balanç del projecte pilot.