El 14 d’agost, a una de les platges protegides del Delta del Llobregat, la de Viladecans, s’hi va detectar per primera vegada la reproducció d’una de les espècies més grans de tortuga marina, la tortuga babaua (Caretta caretta). Segons va informar el digital El Llobregat, l’alerta d’un banyista per la presència de tres tortugues nounades va portar al descobriment d’un niu amb 103 ous.

Un total de 32 cries es van dirigir cap a l’aigua, mentre que tretze van haver de ser traslladades al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) del Prat de Llobregat, on van rebre incubació artificial. Quatre dies després, aquestes tretze cries van ser alliberades a la mateixa platja de Viladecans.

En platges del Baix Llobregat només s’hi ha confirmat la reproducció de tortuga babaua tres vegades en els últims deu anys. No obstant això, aquest estiu s’han detectat deu nius en platges catalanes. L’any 2021, el màxim havia estat de cinc nius, mentre que l’any passat no se’n va trobar cap.

DEPANA celebra aquesta bona notícia en una platja protegida i destaca que el fet que la zona prelitoral sigui pineda sense construir facilita l’entrada i sortida de les cries, sobretot durant la nit. A diferència d’altres platges del litoral barceloní, aquesta zona, juntament amb la platja de Ca l’Arana, es poden convertir en un indret habitual per a la reproducció d’aquesta espècie, rellevant a nivell europeu i que posa en valor tot el litoral protegit i sense urbanitzar.