Alguns socis de DEPANA van visitar dilluns 24 de juliol la parcel·la de Gavà que l’entitat està restaurant per tal de restablir-hi la diversitat natural que hi havia abans que els terrenys fossin ocupats de forma irregular.

En els darrers mesos, voluntaris de l’entitat han fet una gran tasca de neteja de la finca, especialment traient ferralla i escombraries de tota mena. Tal com van constatar els socis que van visitar l’indret, en aquests moments es pot passejar entre hortalisses i vegetació pròpia de la zona, on destaquen diverses espècies de joncs, algun gran exemplar de llentiscle (Pistacia lentiscus) i diversos exemplars de cesquera (Erianthus ravennae) molt ben implantats. També s’hi poden veure caixes niu per a passeriformes i xots (Otus scops) instal·lades recentment. L’àrea està encerclada per uns enormes exemplars de negundo (Acer negundo) en major part i alguns exemplars d’àlber (Populus alba) i carolina (Populus deltoides).

Les properes actuacions passen per continuar naturalitzant l’espai amb plantes autòctones del lloc, com ara plantant-hi castanyoles (Cyperus rotundus) o reforçant la vegetació de ribera, entre altres. DEPANA fa una crida a tothom que ho desitgi a participar en aquest projecte mediambiental. De moment, membres del Grup d’Acció Forestal (GAF) de DEPANA han plantat un pi blanc (Pinus halepensis) com a acte simbòlic de l’inici de la transformació d’aquest espai, que està cridat a esdevenir una microreserva de natura dins del Delta del Llobregat.

DEPANA està restaurant aquests terrenys gràcies a un ajut d’11.000 euros aconseguits a través de la Convocatòria de Medi Ambient 2022’ de CaixaBank per tal de dur a terme la renaturalització dels solars, que fan 13.200 metres quadrats i estan situats als límits del Parc Agrari del Baix Llobregat. La zona està tramitant la seva inclusió a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

Es tracta d’uns terrenys que van ser en part ocupats de forma irregular entre els anys 2012 i 2016 per un grup de persones que van malmetre els hàbitats naturals inventariats. L’objectiu del projecte a mitjà termini és revertir la situació realitzant les actuacions necessàries per a recuperar l’estat natural d’aquestes parcel·les, naturalitzades des de fa més de 50 anys.

Vista panoràmica de la parcel·la.

Exemplar de cesquera (Erianthus ravennae).

Caixa niu per a passeriformes.

Abans de la plantada.

Pi blanc (Pinus halepensis).