Parc a taula promou un intercanvi d’alumnes i professorat entre l’Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges i l’Istituto Istruzione Superiore Piazza Sulis Alghero (IIS-IPSAR) de l’Alguer, en el marc de l’activitat “Joves cuiners del Parc”.

“Joves cuiners del Parc” és una activitat del Parc a taula per a l’intercanvi entre escoles de cuina que tenen vinculació amb un espai d’interès natural. Amb els intercanvis s’espera que els joves cuiners aprenguin noves tècniques culinàries alhora que aprenen a elaborar una cuina diferencial mitjançant la incorporació dels valors associats al producte local, vinculat al territori. Es tracta, doncs, que els joves cuiners incorporin a la cuina i al plat la singularitat de l’espai natural de referència.

Les dues escoles de cuina escollides pel Parc a taula per a aquest primer intercanvi, tenen la particularitat que estan ubicades en destinacions turístiques reconegudes i, a la vegada, aquesta ubicació és molt propera a un espai d’interès natural: el Parc del Garraf en el cas de Sitges i el Parco Naturale Regionale di Porto Conte en el de L’Alguer, dos parcs mediterranis formalment agermanats des de l’any 2014 que comparteixen cultura, llengua, així com similars característiques ambientals, i similars reptes de tutela i gestió. Un altre tret d’unió és que les dues escoles estan compromeses amb el seu respectiu territori, que en el cas de l’Institut Joan Ramon Benaprès es materialitza amb l’adhesió al programa Parc a taula del seu restaurant pedagògic La Sitja. I en el cas de l’Istituto Istruzione Superiore Piazza Sulis Alghero amb la seva adhesió a la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS) promoguda per Europarc. Tot plegat, un bon caldo de cultiu que genera l’oportunitat d’intercanviar experiències entre joves cuiners, professors, restauradors i productors locals compromesos amb el territori.

Així doncs, del 14 d’abril al 6 de maig de 2023, un grup format per 4 alumnes de cuina, 2 alumnes de sala i un professor de l’Istituto Istruzione Superiore Piazza Sulis Alghero ha fet estada a Sitges, compartint sessions de formació amb els alumnes de l’Institut Joan Ramon Benaprès, fent demostracions de cuina, visitant el Parc del Garraf, visitant alguns productors locals i fent pràctiques en restaurants de Sitges.

En aquest intercanvi hi han col·laborat els productors Sínia Pujadas (horta, de Vilanova i la Geltrú), Puig Batet-Finca Corral d’en Massó (celler, de Sant Pere de Ribes) i Fassina De Jafre (melmelada i licors, d’Olivella). I els restaurants Fragata, La Salseta, El Pou i Acqua, de Sitges.

L’activitat també ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Cultural de L’Alguer, entitat algueresa que promou la peculiaritat lingüística del català a l’Alguer, que prèviament a l’intercanvi ha preparat els alumnes algueresos amb un curs de català professional en l’àmbit de la cuina.

Està previst que l’intercanvi continuï del 29 de maig al 29 de juny, quan un grup de 3 alumnes de cuina, un de sala i un professor de l’Institut Joan Ramon Benaprès viatgin a l’Alguer i, fent d’amfitrió l’Istituto Istruzione Superiore Piazza Sulis Alghero, visitin el Parco Naturale Regionale di Porto Conte, coneguin alguns productors agroalimentaris locals i tinguin una experiència professional en restaurants de cuina de proximitat.