Del 7 al 9 de novembre s’ha celebrat a Barcelona la tercera edició del Science & Cooking World Congress (SCWC) Barcelona 2022 sota el lema ‘Ingredients, tradició i innovació’. El Congrés va tenir lloc a l’Aula Magna i al Paranimf de la Universitat de Barcelona. El Parc a taula va oferir, entre d’altres, un dels àpats i també va participar en ponències i va formar part de la vicepresidència del Congrés.

La Diputació de Barcelona n’ha estat entitat col·laboradora. L’interès de la Diputació en aquest Congrés rau en el potencial que té de transformar-se en el principal referent en gastronomia científica a escala mundial. En el Congrés, hi han participat reconeguts investigadors i cuiners de Catalunya i de l’àmbit internacional i també els responsables de les administracions catalanes que treballen en projectes de promoció de la gastronomia local. Ha estat una gran oportunitat per posicionar la marca Parc a taula i per traslladar els valors del programa als actors de l’alta cuina. També per donar a conèixer la Xarxa de Parcs Naturals a través de la seva gastronomia posant en pràctica una cuina basada en productes locals.

La participació de la Diputació de Barcelona al SCWC s’ha canalitzat a través del programa Parc a taula. El més destacat va ser l’organització d’un Àpat Parc a taula, a càrrec de La Sitja, restaurant escola de l’Institut Joan Ramon Benaprès, vinculat al Parc del Garraf, amb productes de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona.

A més, es va assumir una vicepresidència del Congrés, representada per Xavier Roget, assessor en turisme i cultura de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals. Pel que fa a l’organització, el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Valentí Junyent va participar a la benvinguda i presentació oficial del Congrés.

Així mateix, Parc a taula també va ser en les ponències. Gerard Aragonès (URV) i Xavier Roget (Diputació de Barcelona) van presentar la ponència “Els polifenols: arguments científics sobre els efectes saludables del consum de fruites i verdures de proximitat”. I també es van incloure dues escoles de cuina adherides al programa Parc a taula a la taula rodona “Ingredientes en la formación en las Escuelas de Cocina. Su influencia en el movimiento culinario actual y que objetivos se marcan de cara al futuro”, amb el CETT, CBH, CIB, EHTB, EHTG, EH Alcalá de Henares, Guayente EH, Institut FP Sant Cugat del Vallès i Institut Joan Ramon Benaprès (aquestes dues últimes són les adherides al Parc a taula).

Com a resultat, la Diputació de Barcelona ha pogut contribuir al debat de la gastronomia científica, en el marc d’aquest Congrés, d’una banda, donant a conèixer la tasca dels programes Parc a taula i Xarxa Productes de la Terra. D’altra banda, amb la participació de les escoles adherides al programa Parc a taula s’ha incidit en la necessitat de capacitar els cuiners per tal d’elaborar una cuina diferencial mitjançant la incorporació dels valors associats al producte local, vinculat al territori. I per últim, amb l’aportació científica, a proposta del Parc a taula, de l’investigador Gerard Aragonés, del Grup de Recerca de Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili, s’ha volgut argumentar des d’un punt de vista científic el perquè cal que les administracions públiques promoguin polítiques de consum de productes de proximitat, des d’una perspectiva saludable, més enllà de l’argument habitual de promoció del teixit econòmic local.

Cal destacar que l’organització del Congrés ha lloat la qualitat de la ponència de Gerard Aragonés, qui resumidament ha destacat que no totes les fruites i verdures són iguals. Els vegetals contenen polifenols, molècules que ajuden a mantenir el bon funcionament de les cèl·lules i a prevenir l’aparició de malalties metabòliques com el sobrepès, l’obesitat i la diabetis. Però no tots els vegetals tenen idèntica combinació de polifenols ni el mateix efecte en la salut. Les investigacions més recents del Grup de Recerca de Nutrigenòmica han descobert que l’entorn incideix en el contingut de polifenols dels vegetals i que les fruites i verdures de proximitat i de temporada són més beneficioses. Els polifenols tenen la capacitat d’adaptar el ritme biològic dels animals que els consumeixen a les hores de sol i estacionalitat. Els animals compartim amb les plantes aquests ritmes biològics, i els vegetals que creixen de forma natural i adaptats a l’entorn que vivim són més efectius regulant el funcionament de les nostres cèl·lules que les fruites i verdures que mengem fora de temporada o arribades de molt lluny.

Podeu consultar el programa de l’edició 2022 del Congrés en aquest enllaç. La propera edició del SCWC se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de novembre del 2023.