Del 7 al 9 de novembre s’ha celebrat el Gastronòmic Fòrum Barcelona al pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, sens dubte un dels esdeveniments gastronòmics més esperats pels professionals del sector Food service, que engloba la indústria transformadora alimentària, les empreses distribuïdores i el canal restaurador.

La Diputació de Barcelona ha participat en el Gastronòmic Fòrum Barcelona mitjançant els programes de la Xarxa Productes de la Terra i el Parc a taula, mitjançant una col·laboració entre la Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals.

Al mateix temps, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Lleida i Prodeca (Generalitat de Catalunya) han col·laborat per organitzar conjuntament l’Espai Catalunya, dins el Fòrum, dedicat als petits productors agroalimentaris de qualitat de les respectives demarcacions, en un exemple de col·laboració entre les administracions públiques catalanes.

D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona hi ha estat present acompanyant trenta empreses del sector agroalimentari local i de qualitat, amb representació dels diversos productes i territoris.

A més a més, en el marc del Saló el programa Parc a taula ha participat en una reunió de treball en grup amb els membres de la Xarxa Productes de la Terra per tractar l’estudi de mercat que impulsa el Servei de Teixit Productiu. També ha assistit a la taula rodona, dinamitzada pel gastrònom Pep Nogué, en la qual hi han participat quatre empreses innovadores: Embotits Mallart, Caviaroli, Can Puxic i Castanya de Viladrau (les dues últimes adherides a Parc a taula).

En aquest context, el programa Parc a taula també ha promogut dos tallers de cuina i degustació a l’Aula Cuina de l’Espai Catalunya. El primer taller l’ha dut a terme el restaurant escola La Sitja, de l’Institut Joan Ramon Benaprès, adherit al Parc a taula, que ha elaborat una coca de castanyes de Viladrau amb toffee de vi negre dolç, maridat amb vi fortificat estil oporto del celler de l’escola. I també un tàrtar de fuet amb pa amb tomàquet, maridat amb vi rosat pàl·lid del mateix celler propi. Aquestes propostes culinàries les han elaborat els alumnes de l’escola combinant els productes de les quatre empreses participants a la taula rodona esmentada en l’apartat anterior. El segon taller l’ha executat el restaurant escola El Rosetó de Sant Cugat, de l’Institut FP de Sant Cugat, també adherit al Parc a taula, que ha elaborat un consomé de verdures i civet de xai de marca de qualitat Producte de Collserola, del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El Gastronòmic Fòrum Barcelona organitza prestigiosos premis i concursos durant el certamen. És el cas dels Premis Josep Mercader, que reconeixen la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana i que enguany ha premiat, entre d’altres, al xef Víctor Quintillà, del restaurant Lluerna (Santa Coloma de Gramenet), adherit al programa Parc a taula per la seva vinculació al Parc de la Serralada de Marina.

El Saló també ha estat escenari de la cerimònia de lliurament dels premis Innoforum, que han reconegut diversos productes innovadors com la Xocomel de Melvida, apicultor del Parc Natural de la Serra de Collserola, que combina la dolçor de la mel de mil flors amb l’amargor del cacau i la cremositat de l’oli.

Les propera edició del Gastronòmic Fòrum Barcelona se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de novembre del 2023 i, com enguany, tornarà a coincidir en dates amb el Congrés Mundial de Ciència i Cuina.