L’associació denuncia que el projecte presentat pels ajuntaments de Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat suposarà la industrialització irreversible dels terrenys municipals

Alerta que els consistoris pretenen modificar el Pla Especial del Parc Agrari per la porta del darrere

Sosté que l’únic que pot evitar la desaparició de l’espai és la seva inclusió a la Zona d’Especial Protecció per a les Aus

DEPANA manifest el seu més profund rebuig a la proposta anunciada públicament la setmana passada pels alçades de Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat sota el nom de “hub d’innovació alimentària”. L’entitat alerta que per enèsima vegada els tres ajuntaments s’ofereixen a vendre al millor postor els terrenys municipals inclosos al Parc Agrari.

Després de dècades litigant amb aquests ajuntaments per a defensar la preservació del Delta, DEPANA adverteix que la intenció d’aquest projecte no és altre que el de disposar de terrenys qualificats com a agrícoles en els quals poder executar-hi actuacions que donin un major rendiment.

Sota l’eufemisme de crear “una agenda compartida”, els tres ajuntaments pretenen realitzar una modificació del Pla Especial del Parc Agrari de Baix Llobregat (PEPA) per la porta del darrere. El PEPA es va aprovar l’any 2015 i ja feia prevaldre les actuacions lesives contra l’entorn amb hivernacles extensius, aparcaments i naus de serveis en zones cultivables. Segons avisa DEPANA, ara es vol anar encara més lluny industrialitzant de forma irreversible el cor del Parc Agrari.

A més, apunta que quan els alcaldes manifesten que les seves actuacions serien compatibles amb l’ampliació de l’Aeroport és perquè saben que dins del projecte d’ampliació s’hi contempla la “preservació” de les zones agroindustrials que s’edifiquin.

Segons ha denunciat DEPANA, amb aquest projecte es torna a posar de manifest la fragilitat del Parc Agrari i els arrelats interessos especulatius que dominen els tres consistoris. La llista és llarga: camp de golf a Viladecans, Barça Parc, Parc del Delta de Viladecans, EuroVegas, PDUE, PEPA, PDU GranVia, ARE SUD i la nova ampliació de l’Aeroport. Agressió rere agressió fins eliminar totalment el Delta del Llobregat, denuncia DEPANA. L’entitat defensa que la conservació dels espais naturals i la seva diversitat també és un valor econòmic i en aquest sentit adverteix que la seva destrucció té un cost d’oportunitat que no es pot menystenir.

DEPANA manifesta que s’oposarà a tot ajut europeu que pretengui donar cobertura a qualsevol projecte o actuació que afecti de forma directa o indirecta la zona que segons criteris de la Comissió Europea cal protegir, concretament tota la zona delimitada per l’Àrea Important per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA) 140 del Delta del Llobregat.

Volem un model agrícola industrial tipus El Ejido, Huelva o el Mar Menor a la nostra àrea metropolitana?, es pregunta DEPANA, alhora que assenyala que l’única vacuna que pot salvar les zones agrícoles del Delta i en pot evitar la urbanització i industrialització és incloure-les a la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Es tracta de l’únic instrument que pot evitar la desaparició d’aquests espais a mig i llarg termini, sosté l’entitat.

DEPANA també critica la passivitat flagrant de la Generalitat de Catalunya i la seva incapacitat per a prendre decisions. Pel que fa a l’Ajuntament del Prat de Llobregat, l’associació recorda que tot i que no s’ha sumat al posicionament públic dels tres consistoris, ha defensat actuacions d’interès urbanístic propi com són la modificació de la delimitació del Parc Agrari durant la tramitació del PEPA -fet que va permetre la urbanització de l’ARE SUD-, la proposta de creació d’un parc corredor urbà sobre zones agrícoles a l’entorn del PDU dels accessos ferroviaris al Port i la proposta de construcció d’infraestructures agroalimentàries dins de la zona ZEPA a l’entorn de Cal Tudela.