• El músic i Creu de Sant Jordi 2005 Lluís Marrasé ha impulsat la iniciativa cultural Som Natura!
  • Músics com Lluís Llach, Gerard Quintana, Pep Sala, Lídia Pujol o Guillem Solé s’han posat al servei del projecte
  • El resultat n’ha estat una cançó els beneficis de la qual es destinen integrament a DEPANA

El músic, activista cultural i Creu de Sant Jordi 2005, Lluís Marrasé, ha compost la cançó “Som natura!” per a preservar els espais protegits del Delta del Llobregat, i n’ha impulsat una iniciativa des del col·lectiu de músics amb el mateix nom. El projecte va néixer inicialment com a forma d’oposició al pla d’ampliació de l’aeroport del Prat. Però, tot i la cancel·lació del pla aeroportuari, el col·lectiu ha volgut mantenir ben viva la seva reivindicació i interpretar la cançó de Marrasé, que avui veu la llum. En aquesta gran crida ecològica, s’hi han aplegat una vintena d’artistes, com Lluís LlachGerard Quintana, Lídia Pujol o Pep Sala, entre altres.

“Som natura!” és tot un cant enèrgic per a la preservació de la natura i el medi ambient. Amb clares referències a l’activitat aeroportuària, el col·lectiu reivindica la biodiversitat del paratge de La Ricarda i el seu ferm compromís universal per a defensar la salut del planeta. El clip que acompanya el tema intercala les imatges de la fauna i la flora del Delta del Llobregat amb diversos talls dels artistes interpretant la cançó a l’estudi.

Quan es va fer públic el pla d’Aena d’ampliar l’aeroport Josep Tarradellas, diverses veus dels àmbits cultural, polític i mediambiental, van mostrar la preocupació davant la proposta. El plantejament de la iniciativa, que consistia a estendre la tercera pista de l’aeroport per augmentar dràsticament el nombre de vols diaris, posava en perill l’espai natural protegit de La Ricarda. Tot i així, la manca d’entesa entre les diferents administracions va provocar que l’ampliació quedés en paper mullat i s’aparqués en un calaix.

Joan Vinyals, Josep Mas Kitflus, Lídia Pujol, Lluís Marrasé i Mone Teruel cantant «Som natura!» al Delta del Llobregat Foto: Juan Miguel Morales

La cançó ha comptat amb una trentena de col·laboradors. A les veus, hi participen Carme CanelaDonovanGerard Quintana, Guillem Solé (Búhos), Joan i Lluís Fortuny (Companyia Elèctrica Dharma), Jofre BardagíLídia PujolLluís LlachKoko-Jean DavisMagalí Sare, Marc Martínez, Mone TeruelMonica GreenMontse CastellàNatxo TarrésPep SalaSara Pi, Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia), Sílvia ComesSuuTxell Sust i el Cor infantil de la fundació Vozes.

A més, com a instrumentistes, també s’han posat al servei de la iniciativa mediambiental el guitarrista i productor Joan Vinyals (arranjaments, producció i guitarres), Ignasi Zamora (baix elèctric), Pere Foved (bateria), Ernest Martínez (percussió), Uixí Amargós (viola), Marçal Ayats (viola), Marta Cardona (violí), Elena Rey (violí). També, cal destacar la presència del Premi Nacional de Música i Premi Ciutat de Barcelona Joan Albert Amargós (als arranjaments de corda), i la participació especial de Josep Mas ‘Kitflus’ (als teclats).

Notícia publicada a Enderrock.cat.