• Les dues organitzacions es mostren satisfetes per la decisió que ha pres l’executiu central, que sembla que paralitza l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Tot i això, adverteixen que no s’ha d’abaixar la guàrdia davant de les pressions
  • La no ampliació de l’aeroport és l’única opció per salvar l’espai protegit del delta del Llobregat i no contravenir la normativa europea
  • DEPANA i SEO/BirdLife agraeixen el suport social rebut que demostra que la ciutadania vol viure en un territori viu, on prevalgui la conservació del patrimoni natural

09/09/2021.- DEPANA i SEO/BirdLife valoren positivament l’anunci del govern espanyol sobre la paralització de l’aeroport de Barcelona i adverteixen que cap pressió política hauria de posar en perill la conservació de l’espai protegit del delta del Llobregat.

De la mateixa manera, les organitzacions destaquen el suport social rebut perquè no tirés endavant el projecte, el qual va en contra del model de desenvolupament i de futur que han de marcar les polítiques d’aquest país. Un model que, a més de cuidar els recursos naturals, ha de garantir la conservació de la biodiversitat per assegurar un planeta just, segur i saludable.

Amb la firma de l’acord de l’ampliació a l’inici del període de vacances vacances, es pretenia passar per sobre de l’oposició al projecte que, a poc a poc, anava agafant força. A més, es parlava d’un projecte sobre el qual no s’havia arribat a conèixer en detall, però que sí que anava incrementant, a mesura que passaven les setmanes, els suposats beneficis i llocs de feina que aportaria, unes dades sense contrastar i sense estar basades en cap dada de rigor”, opinen les organitzacions.

“El projecte suposaria un increment de les emissions, un impacte nefast sobre el Parc Agrari i els espais naturals del delta i atorgaria un pes al sector del transport que no beneficia en cap cas un canvi de model ambiental i social”, afegeixen.

El resultat ha estat tot el contrari

Des que es va anunciar l’acord per a l’ampliació, l’oposició ha crescut de forma exponencial, a la vegada que s’han anat engrandint les esquerdes de l’acord, inclús dins dels mateixos governs. “Sembla ser que l’èxit previst de la manifestació del 19 de setembre ha provocat un terratrèmol  entre els mateixos defensors de l’ampliació, fet que posa en risc la mateixa ampliació”, opinen les organitzacions. Tot i això, DEPANA i SEO/BirdLife consideren que és un moment molt delicat i que no s’ha d’abaixar la guàrdia, sobretot per les possibles pressions que puguin venir en els propers dies.

La UE està vigilant i l’incompliment de la normativa pot suposar una multa milionària

Les entitats insisteixen que l’ampliació de l’aeroport és insostenible perquè aguditzaria la situació ja desfavorable per a la conservació de l’espai natural protegit del delta del Llobregat, per al qual ja hi ha un avís clar d’Europa per la greu situació d’amenaça. Un fet que DEPANA i SEO/BirdLife porten denunciant des de fa anys.

En aquest sentit, el mes de febrer passat l’Estat espanyol va rebre una carta de la Comissió Europea que confirmava l’obertura d’un procés d’infracció per incompliment de les directives ambientals comunitàries al delta del Llobregat. Més concretament, se centra en la deficient designació de les zones de especial protecció per a les aus (ZEPA) de la Xarxa Natura 2000 dins d’aquest important aiguamoll. Per una banda, per la insuficiència manifesta en la delimitació de les zones incloses a la ZEPA 146 delta del Llobregat  i, per l’altra, per les deficiències en la gestió i protecció d’aquestes zones, que ha provocat una evident degradació de l’espai protegit. Degradació que, segons la missiva de la CE, es vincula al conjunt d’infraestructures executades en la zona denominada Pla Delta, així com la total deixadesa de les administracions responsables de protegir i gestionar tals espais.

A la carta se senyala de manera molt contreta l’anterior ampliació de l’aeroport amb la construcció de la tercera pista i la terminal T1 com actuacions determinants en el procés de degradació de la ZEPA del delta del Llobregat. El document esmenta específicament una de les actuacions executades durant l’ampliació: la construcció de l’aparcament per a taxis que donen servei a la T1. L’aparcament es va construir de forma totalment arbitrària, afectant al conjunt de mesures compensatòries que les administracions proposaven en la corresponent declaració d’impacte ambiental. La carta estableix que aquesta actuació va ser determinant en el conjunt de mesures correctores, de manera que es va incomplir amb les obligacions plantejades a la CE perquè aquesta donés permís per a la construcció de la tercera pista i de la T1. Així, les autoritats van incomplir amb el procés d’invocació de les raons imperioses d’interès general de primer ordre. En definitiva, la CE determina que en l’ampliació de l’aeroport les administracions van actuar de manera fraudulenta i per aquest motiu han iniciat un procés d’infracció que pot acabar en la condemna a l’Estat i l’establiment de sancions.

DEPANA i SEO/BirdLife conclouen que és moment de deixar de volar sense rumb i començar a compensar adequadament tot el que s’ha fet malament durant els últims 25 anys a l’espai natural del delta. “No podem anar en contra dels temps, és el moment d’apostar per a la conservació de la biodiversitat, garantir el bon estat de salut dels recursos naturals que ens sustenten i d’una natura sana que ens permeti esmorteir l’impacte de l’activitat humana gràcies als serveis ecosistèmics que ens ofereix.”

NdP Ampliació insostenible