Comunicat de premsa

 

La importància de no deixar enrere la salut dels rius i els aiguamolls

 

L’ampli consens a nivell internacional sobre la necessitat de conservar el nostre  planeta blau i la seva biodiversitat podria veure’s entorpida greument per la crisi sanitària i podria portar a un deteriorament mediambiental superior fins i tot al d’abans de la crisi. El canvi climàtic encara es mantindrà per moltes dècades, però els efectes del cessa d’activitat humana han demostrat com es pot evitar. Les entitats signants assenyalen que tenim que seguir una lliçó i aprofitar les noves oportunitats per reorientar la inversió per la recuperació econòmica.

 

Els països de sud d’Europa, que a més de ser els més vulnerables a el canvi climàtic, han estat també alguns dels més afectats per la pandèmia de l’COVID 19, tenim l’obligació, en un escenari post-coronavirus, de liderar la recuperació de les nostres economies d’una forma modèlica, i demostrar al món que un altre model social i econòmic és necessari i factible, basat en la sostenibilitat ambiental i socioeconòmica, i en el respecte a la natura.

 

La salut humana està íntimament lligada al nostre entorn natural, de manera que els ecosistemes sans contribueixen a una major resiliència davant pandèmies o altres fenòmens de canvi global que ens amenacen. I al capdavant d’aquests ecosistemes es troben els mitjans aquàtics, els més amenaçats del món.

 

Els rius i aiguamolls han estat assenyalats pels experts com els majors proveïdors de serveis ecosistèmics. Són embornals de carboni i estabilitzadors climàtics essencials a escala mundial. Exerceixen un paper important en la mitigació de les inundacions i les sequeres, ens proveeixen d’aigües netes, protegeixen les costes i recarreguen els aqüífers subterranis, sustenten una gran geodiversitat, tenen un paper imprescindible en el paisatge al proporcionar hàbitats únics i en la prestació de serveis recreatius i culturals a la societat. No obstant això, els ecosistemes aquàtics són els que més agressions reben en tot de món. Cuidar-los i restaurar-los és mostra de maduresa i responsabilitat cap a les generacions futures i, a més a més, és una estratègia intel·ligent i rendible.

 

Per això, els i les signants d’aquest comunicat creiem que és possible la visió post COVID19 d’una península Ibèrica sostenible, recolzada en una economia baixa en carbó i amb uns sistemes aquàtics saludables i plens de biodiversitat. Per això hem de:

 

1) trobar nous models de producció agrària amb menor consum d’aigua i capacitat erosiva, reduir l’explotació dels aqüífers, planificar el desenvolupament urbanístic fora dels terrenys inundables i respectar la biodiversitat lligada als rius i aiguamolls. D’aquesta manera, l’extracció i reutilització d’aigua o l’obtenció d’energia hidroelèctrica no han de deteriorar els nostres ecosistemes aquàtics.

2) potenciar l’educació ambiental i la recerca, fonamentals per assolir un nou model econòmic i social.

3) afrontar aquest repte en el proper cicle de planificació hidrològica i el Pla Estratègic de la nova política agrària de la Unió Europea (PAC) a través de mesures que facilitin la conservació i recuperació dels ecosistemes aquàtics per a les següents generacions. L’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat 2021-2030 la Dècada de les Nacions Unides per a la Restauració dels Ecosistemes.

4) potenciar inversions públiques dirigides a la innovació i en solucions basades en la naturalesa, donant suport als sectors més sostenibles i a les regions mediambientalment més vulnerables o en transició ecològica.

5) involucrar el sector financer mitjançant el foment, desenvolupament i implementació de plans d’inversions sostenibles (en energia renovable, conservació i restauració d’espais naturals, regadius eficients, etc.).

6) impulsar la formació dirigida cap als llocs de treball sostenibles, el creixement verd i el foment d’una forma diferent de vida, perquè la naturalesa ja ens ha mostrat que l’única forma de vida possible és aquella en la qual s’harmonitza amb el nostre planeta. Segons l’OMS, 3 de cada 4 llocs de treball depenen de l’aigua, que s’ha de considerar com un eix fonamental de l’economia verda i circular (OMS, “Water, Sanitation, hygiene, and waste management for the covid-19 virus”, 19/3/2020).

 

 Les entitats signants sol·liciten a Espanya, com Estat membre, que doni suport a la protecció i conservació dels ecosistemes aquàtics i promogui els llocs de feina sostenibles , així com el creixement verd

 

22 d’abril de 2020. Dia de la Tierra
Centro Ibérico de Restauración Fluvial-CIREF

 

Per més informació contactar amb: Tony Herrera (President del CIREF):
Telèfon: 670856089 – Correu electrònic: [email protected]

 

 

Llistat d’entitats signants de la posició comú en defensa dels ecosistemes aquàtics: