Deu organitzacions ecologistes denuncien a la Fiscalia de Medi Ambient la destrucció del bosc de ribera a la riera d’Arbúcies

Durant el darrer cap de setmana de març ja van transcendir imatges que alertaven de la completa destrucció d’aquest ecosistema, estenent-se durant 4 km, aigües avall de la població d’Arbúcies, al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu.

El passat 28 de març van transcendir a les xarxes socials una sèrie d’imatges que alertaven d’una desproporcionada actuació forestal a la riera d’Arbúcies. Segons la publicació a Twitter, a aquest indret s’estava duent a terme una tala massiva d’arbres deixant tota la llera i planes d’inundació de la riera sense cap tipus de vegetació arbòria i arbustiva. A més a més, es va constatar la tala d’un bosc de verns, un hàbitat considerat com a prioritari (màxima protecció) per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea.

Aquestes actuacions estarien emmarcades dins dels ajuts atorgats a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), com a conseqüència dels efectes del passat temporal Glòria. L’ACA hauria encarregat aquests treballs silvícoles a l’empresa pública Forestal Catalana i estarien essent controlats per agents de medi ambient.

En total disconformitat amb aquesta actuació l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), DEPANA, Ecologistes en Acció (EeA), SEO/BirdLife, ADENC, el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, el GEPEC, l’Associació Mediambiental Vall del Ges i IPCENA, totes elles entitats ecologistes de Catalunya, denuncien que aquests treballs forestals desmesurats són injustificables. No només s’ha destruït un hàbitat amb la màxima protecció de la Unió Europea, sinó que s’ha deixat la llera de la riera completament desforestada, suposant això un greu perill davant noves riuades. El bosc de ribera actua com a atenuant de la velocitat de l’aigua i manté fixat el substrat. Sense aquest, la velocitat és major i es provoca, per un costat, una major erosió i inundabilitat i, per l’altre, un major poder destructiu, posant en perill els béns materials i les vides dels habitants aigües avall.

Atesos aquests fets i veient que les tales continuen a dia d’avui, les entitats sotasignades han presentat una denúncia a la Fiscalia per delicte mediambiental.

Per més informació i entrevistes:
[email protected]

Barcelona, 9 d’abril del 2020