– Depana junt amb CCOO dels Agents Rurals es reuneixen amb la Consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
– Denúncia a les mesures insuficients per assumir correctament la recollida i rescat de fauna durant la primavera i l’estiu
– Recorda que la recollida de fauna silvestre protegida, ferida o orfe és una obligació de la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 29 d’abril. El dijous 21 de març d’enguany, i després de més de 6 mesos d’espera, DEPANA, CCOO dels Agents Rurals ens vam reunir amb la Consellera del Departament d’Agricultura (DARPA), la Sra. Teresa Jordà, i amb el Director General dels Agents Rurals (DGAR), el Sr. Marc Costa, per parlar de la necessitat URGENT de destinar el pressupost i els recursos necessaris en la gestió de recollida i rescat de fauna protegida perquè una situació com la de l’any 2018  no es torni a repetir (mortaldat de fauna -especialment, de fauna protegida- i que algunes clíniques col·laboradores es donessin de baixa per saturació). També es va destacar el col·lapse que hi ha al Centre de Recuperació de Fauna (CRF) Torreferrussa.

DEPANA va demanar que una nau que es troba a Torreferrussa amb perdius per ser alliberades i caçades pels caçadors, s’habilités com a centre de recollida i atenció veterinària de forma temporal durant aquests mesos de primavera, estiu. Petició que se’ns va denegar directament. Recordem que hi ha una manca greu de CRF a Catalunya

És lamentable que la Generalitat de Catalunya prioritzi els interessos d’un col·lectiu particular, com en aquest cas és el de la Federació de Caça, per damunt d’un interès general com és el de la protecció de la fauna  (que recordem, és d’obligat compliment d’acord amb la legislació vigent).

La Direcció General de Medi Natural ens ha comunicat que la recollida de fauna silvestre protegida, ferida o orfe 2019, preveu un petit augment de recursos humans i tècnics a partir de l’1 de maig, excessivament tard des del nostre punt de vista. Considerem també que cal tractar el tema de forma responsable i efectiva. És a dir, la recollida de fauna silvestre protegida, ferida o orfe és una obligació de la Generalitat de Catalunya i, per tant, hauria de ser duta a terme, com històricament ha estat, pel Cos d’Agents Rurals, que són els professionals qualificats per a realitzar aquesta tasca. Si això no és possible perquè fa uns 10 anys que no es convoquen places per cobrir aquest cos, DEPANA va sol·licitar elevar aquesta petició a les més altes instàncies del govern català.

I què passarà amb la saturació d’animals? Tornaran a patir al Centre de Torreferrussa com en el 2018? Per què no els hi posen reforços? Per què no es reobre el Centre de Can Balasch que es va tancar per les retallades?

DEPANA considera que, hi ha prevista una millora en l’atenció d’aquesta fauna i això és positiu. Tanmateix, continuen essent mesures insuficients per assumir correctament la recollida i rescat de fauna. Així, aquest any, poden tornar a morir molts animals degut a la manca d’interès per part del govern de la Generalitat de Catalunya per aquest tema.

Vetllar per a la protecció i la conservació del medi natural és una obligació legal de la Generalitat de Catalunya i, associacions conservacionistes/ecologistes/animalistes com DEPANA, que representem a part de la Societat Civil, continuem defensant, denunciant i reivindicant que això s’ha de complir amb totes les garanties.