A petició de l’associació ecologista catalana DEPANA, la consellera del Departament d’Agricultura (DARPA), Teresa Jordà, va rebre a una delegació d’aquesta ONG. El coordinador i una delegada de l’Agrupació de CCOO també vam ser-hi presents, així com el director general dels Agents Rurals (DGAR), Marc Costa. Des de l’any passat que el sindicat està donant suport a la campanya que DEPANA va engegar en què demanen que la Generalitat de Catalunya destini el pressupost necessari per atendre la recollida i rescat de fauna adequadament.

Resum dels temes tractats durant les 2 hores que va durar la reunió:
La senyora Marta Gumà, presidenta de DEPANA, exposa la motivació de la reunió: volen parlar de diversos temes en els quals té competències la conselleria d’Agricultura. Primer de tot, fer avaluació de la problemàtica amb el sistema de recollida de fauna protegida l’estiu passat. Les mancances organitzatives i de pressupost van provocar la mortaldat de fauna i que algunes clíniques col·laboradores es donessin de baixa. També critica la manca de formació dels treballadors del CIRE* contractats per fer el transport de fauna. I explica el col·lapse que hi ha al CRF Torreferrussa. Proposa que el DARPA faci cessió de les naus que hi ha a Torreferrussa on crien les perdius per ampliar les instal·lacions veterinàries i donar així un millor servei.
La senyora Gumà comenta que s’han reunit amb el Director General de Medi Natural, el Sr. Ferran Miralles, per parlar de la problemàtica. El fet que les competències en matèria de protecció del medi natural estiguin repartides en dues conselleries (DARPA i Departament de Territori i Sostenibilitat) fa que tot sigui molt complicat. DEPANA denuncia la falta de planificació per part de la Generalitat. Afegir la manca de pressupost que destina el Departament de Territori a la protecció dels espais naturals protegits: només 800.000 euros pel 30% del territori de Catalunya.

El coordinador de CCOO, Dani Castillo, explica la versió dels i les treballadores del CAR envers la problemàtica amb les recollides de fauna: col·lapse total a les comarques metropolitanes en temporada alta de recollides de fauna. Per això l’estiu passat l’Agrupació vam donar suport a la campanya de denúncia de DEPANA davant la situació desastrosa amb la gestió del transport de fauna a partir del mes de juliol, quan l’empresa CIRE es va fer càrrec: mortaldat d’exemplars d’espècies protegides, baixa de clíniques veterinàries col·laboradores, queixes de ciutadanes i ciutadans…

El director general, Marc Costa, s’excusa de com va anar la campanya de recollides l’estiu passat, tot i no ser competència del DARPA. Informa que aquest any el sistema canvia: s’encarregarà a Forestal Catalana, que posarà els vehicles i el personal (voluntaris) necessaris. Tenen una pròxima reunió (2 d’abril) amb el Dept. Territori, i en parlaran d’aquest tema. No posa data de quan començarà el servei per part de Forestal Catalana. Reconeix que amb el nombre d’agents aquesta tasca de transport de fauna protegida en temporada alta no és assumible pel CAR. En relació a la proposta de la cessió de les naus de cria de perdius a Torreferrussa per ampliar les instal·lacions del CRFS, prenen nota tant ell com la Consellera.

La consellera Jordà reconeix la manca de personal del CAR per assumir totes les competències que tenim, i es queixa que fem un 60% de tasques pel Dept. Territori, però que no les tenim pressupostades al DARPA. Posa d’exemple l’alt cost de l’helicòpter del CAR, que realitza un 60% de tasques pel Dept. Territori. El tema pressupostari serà uns dels temes a tractar a la reunió entre les dues conselleries. La dispersió de competències entre les dues conselleries és un problema. Reclama que el medi ambient sigui una prioritat política de país.

DEPANA demana urgentment l’augment d’efectius i recursos al CAR, ja que reconeix als agents rurals com a part fonamental en la protecció i gestió del medi ambient a Catalunya. Afegeix que el CAR està infrafinançat i amb manca de personal, i demana un impuls al desenvolupament del cos. Gumà demana que s’aprovi el reglament d’armes i el PECAR. La Consellera reconeix la manca de recursos al CAR i diu que estan treballant en el dimensionament adequat del cos, però que el Govern no està per “la labor”. L’objectiu és aprovar el PECAR, però sense pressupost ella no ho farà. El DARPA compta amb un pressupost anual d’uns 340 milions €, i Jordà considera que és del tot insuficient.

També es comenten d’altres problemàtiques per part de DEPANA:
● Els controls cinegètics al Delta del Llobregat: DEPANA en demana la prohibició, i que es faci una gestió adequada d’aquest espai. Que s’aprovi el Pla Especial del Delta de Llobregat i que la gestió del Parc Agrari sigui més eficient.
● Prohibició de la caça al Parc Natural de la Serra de Collserola.
● Gestió de la problemàtica dels senglars amb altres mètodes que no sigui només fer batudes.
● Per últim, DEPANA sol·licita l’aprovació d’una llei de caça catalana, i que hi hagi més presència d’entitats ecologistes als consells de caça.

DEPANA informa la Consellera que estaran atents de com funciona la campanya de recollida de fauna enguany.

* CIRE: el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) és una empresa pública del Departament de Justícia