El llentiscle en qüestió, un Pistacia lentiscus, es troba ubicat al Parc de la Creueta del Coll del districte de Gràcia. Es troba en molt bon estat i no s’observa que s’hi hagi fet cap actuació des de fa temps.

El representant de DEPANA de la comissió de catalogació d’arbres d’interès local, que va realitzar la seva corresponent reunió el 23 de març, va proposar que es catalogués aquest exemplar, fet que va ser aprovat pels membres reunits.

Es tracta d’un arbust amb port arbori, molt poc freqüent a la ciutat de Barcelona, que segons la bibliografia pot arribar als 5 m. En aquest cas, arriba gairebé als 6 metres. Alhora destaca per la seva inusual forma de mata arrodonida gairebé perfecta. La seva forma és espectacular i molt densa i es troba en un emplaçament abrupte de difícil accés. És precisament per la seva ubicació, que aquest exemplar en concret passa desapercebut.

Censats a l’inventari només hi ha 29 unitats de Pistacia lentiscus en espais públics i 6 unitats en espais privats, un 0,01% del total. Només 7 unitats estan catalogades, un 0.003% del total del cens.

Els exemplars catalogats d’aquesta espècie estan plantats en els següents espais:

  • Al carrer Sant Pere Claver 13, hi ha 6 unitats, i
  • Al Parc Güell (entrada pel carrer Farigola) hi ha 1 unitat

El llentiscle (Pistacia lentiscus) catalogat al Parc de la Creueta del Coll (Gràcia)