Barcelona, 20 de juliol de 2018
Com sabeu, el desembre del 2016, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar el tancament definitiu del dofinari abans del 2019. Fita aquesta que des de DEPANA portem treballant més de 10 anys per aconseguir-la.
Dels 6 dofins que tenia el Zoo de Barcelona aleshores, dues femelles (l’ANAK i la LEIA) i 4 mascles (el KUNI, elBLAU, el TUMAY i el NUIK), la LEIA i el KUNI es van traslladar al dofinari de l’Oceanogràfic de València. Malgrat trobar-se en un dofinari on es fa espectacle, la seva salut ha millorat considerablement. DEPANA és absolutament contrària a la captivitat dels cetacis i, per descomptat, a l’espectacle amb animals. Però l’Oceanogràfic de València ha estat una solució d’emergència donada la molt precària salut d’aquesta parella de dofins. Actualment, han guanyat molt de pes i la seva salut és òptima, tot i que lamentem que fan espectacle.
Fa un any i 8 mesos que l’Ajuntament de Barcelona busca un destí per aquests animals. A DEPANA sabem que no és un tema fàcil, però també és cert que els 4 dofins que encara són al zoo es troben en una piscina en condicions absolutament lamentables, que no acompleix els mínims requisits exigits per l’EAAM (European Association Aquatic Mammals, Associació Europea de Mamífers Aquàtics). Per tant, que encara no s’hagi trobat un destí definitiu resulta quasi bé inadmissible. El setembre del 2017, l’Ajuntament va organitzar unes jornades tècniques sobre el dofí mular (Tursiops truncatus). L’objectiu era reunir els majors experts mundials en cetacis (vam trobar a faltar experts del país que n’hi ha i no pocs). La iniciativa era molt bona, però 10 mesos després seguim igual. L’ANAK (femella d’uns 34 anys aproximadament i per tant amb pocs anys de vida per davant) i els joves BLAU, TUMAY i NUIK continuen patint les conseqüències d’anys de negligència per part dels polítics que als darrers anys (i parlem de més de 15 anys) han governat el Consistori Barceloní i de l’entrada de B:SM com a gestora del Zoo. Problemes oculars, gastritis recurrents, al·lèrgies cutànies… Val a dir que cal agrair les cures i la dedicació dels cuidadors del Zoo de Bcn que els han atès i que també dia rere dia demanden auxili per aquests animals que no poden continuar vivint en aquestes condicions. Si el trasllat a unes instal·lacions adequades no es produeix de forma imminent, els dofins podrien arribar a tenir problemes d’agressivitat entre ells degut a l’estrés. CAL TRAVESSAR AQUESTA LÍNIA VERMELLA?
Algunes veus demanen que es faci una preparació progressiva dels dofins, a la mateix piscina on són, pel seu posterior trasllat a un santuari. DEPANA considera que en l’actual piscina això és inversemblant.
DEPANA va reunir-se el passat 29 de Juny amb el Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno i FAADA(responsable de la campanya ADÉU DELFINARI) de la qual DEPANA n’és membre. Se’ns va informar que el proper 25 de juliol en el sí del plenari del Consell de Convivència, Protecció i Defensa dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona, s’anunciaria definitivament on es traslladarien aquests 4 dofins. Entenent que probablement la ubicació escollida sigui temporal per manca de santuaris degudament establerts arreu del món.
En el seu dia es va parlar de traslladar-los a un santuari que pertany a l’aquari de Baltimore que fins el 2020-21 no estarà operatiu. També es va considerar l’opció del santuari de l’illa grega de Lipsi que potser funcionarà l’any vinent. DEPANA ja va advertir dels riscos d’introduir dofins en un espai marí on hi ha població de Vell mari (Monachus monachus) *, espècie en perill d’extinció (catalogada com EN en la llista vermella de la UICN, de la qual també en som membres). Trobar un lloc adequat pels dofins del Zoo és, òbviament, complicat però no impossible.
DEPANA considera que han de marxar immediatament, el setembre a més trigar. ELS DOFINS NO PODEN ESPERAR MÉS. Si cal que es traslladin a un dofinari d’un zoològic europeu que tingui unes instal·lacions immillorables, que es faci. L’Ajuntament podria tenir la potestat de signar un conveni a fi que sigui una estada temporal i després ja es veurà si poden anar a un santuari. El tema dels santuaris marins és quelcom complex i polèmic pel que fa a la conservació de la fauna marina. DEPANA recolzarà a l’Ajuntament de Barcelona si finalment decideix traslladar-los a a un zoo europeu que compti amb unes instal·lacions òptimes, perquè per a nosaltres EL MÉS IMPORTANT ÉS EL BENESTAR D’AQUESTS DOFINS i ara no el tenen.
BARCELONA JA ÉS CIUTAT LLIURE DE CETACIS EN CAPTIVITAT!
I des de DEPANA ho celebrem perquè portem molts anys lluitant per aconseguir-ho! No volem que s’assenyali la nostra ciutat per a tenir cetacis en condicions que es podrien qualificar d’indignes.
Esperarem doncs el dia 25 de juliol.
I continuarem lluitant i treballant pel benestar de TOTS els animals del Zoo de Barcelona i per això ja l’any passat ens varen nomenar patrons de la FUNDACIÓ BARCELONA ZOO, per lluitar també des de dins.
GRÀCIES A LES SÒCIES, SOCIS, COL·LABORADORES I COL·LABORADORS I A TOT EL VOLUNTARIAT PER FER POSSIBLE QUE SEGUIM ENDAVANT!
* https://portals.iucn.org/