El diumenge 13 de maig, es va fer la sortida a Can Parcala sobre abelles. Malgrat que el temps no va acompanyar, es va comptar amb una alternativa igualment molt interessant.

Tot just arribar a Can Parcala, en Txema, l’abellaire de la masia, va iniciar l’explicació destacant que en aquest cas, la sortida seria guiada per abellaires, que són els encarregats de vetllar per les necessitats de les abelles, més que pel seu producte, com és el cas de l’apicultor.

També va explicar les funcions de les abelles mascles i femelles i de les seves relacions.

Es va parlar dels colors i de com aquests eren percebuts per aquests éssers. Així, el color negre els irrita molt perquè és el mateix color d’un ós, que és un dels depredadors naturals que tenen. En canvi, el blanc no els provoca cap sensació, motiu pel qual l’equipament dels apicultors són d’aquest color.

Seguidament, es va tractar sobre els seus principals depredadors, com ara el abejarucos o abellerol (Merops apiaster) o la vespa asiàtica.

Per concloure aquesta interessant xerrada, i per aquells que quan veuen una abella surten corrent, en Txema va destacar que el millor és tenir-los respecte, però no por, ja que les abelles la poden arribar a percebre.

Un cop informats i ben equipats, es va continuar amb la part pràctica que va consistir en la realització d’un trasbals d’abelles.

Per això, en primer lloc, es va buscar un lloc adient per deixar el rusc metàl·lic. Després, es va perfumar el lloc mitjançant fum de pinassa i romaní, i es va decorar el rusc amb excrements de papallona nocturna. Es va posar en paral·lel la caixa amb abelles i el rusc, i es va obrir la comporta de la caixa. Amb les mans totalment nues es va agafar un grapat d’abelles, que es van col·locar dins del rusc. En aquest procés es va poder observar com les abelles esperaven fora el seu torn per entrar al rusc, mentre l’abella reina ja hi era dins.

També es va poder veure l’agulló d’una abella sentinella* enganxada a un guant protector i els abellaires van explicar el mètode mes correcte per extreure’l.

Més imatges aquí.

____________________________

*Una abella sentinella es l’abella més vella. La seva funció es defensar el rusc.