El passat diumenfe, 15 d’abril, es va realitzar la sortida en vaixell des del port de Vilanova i la Geltrú per albirar cetacis i, durant la jornada, uns dofins llistats ens van acompanyar. Veure el vídeo aquí.
Segons explica l’associació cetacea, el dofí llistat (Stenella coeruleoalba) és un cetaci que pertany a la família delphinidae dins del subordre dels odontoceti. És, amb diferència, el cetaci més freqüent al mar Mediterrani. Presenta un cos molt estilitzat, però una mica més robust que altres espècies del seu gènere. L’aleta dorsal és alta i més aviat falcada. Presenta un musell clarament diferenciat del meló i de mida més aviat curta. Les aletes pectorals són llargues i estretes.
Entra aquí si vols conèixer més sobre aquest dofí.
Aquests dofins apareixen en diverses representacions artístiques a l’antiguitat. Entre totes en destacaria dues. La més antiga és el fresc de la sala dels dofins del palau micènic de Cnossos a Creta.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Queen%27s_Megaron_with_dolphins_Knossos_Palace.jpg
L’altre, no menys espectacular, és la del mosaic dels dofins i els cignes que es troba a Tunísia al museu de El Djem, l’antiga Thysdrus romana. Tanmateix, aquesta representació presenta un error anatòmic ja que els dofins apareixen amb dues aletes dorsals i amb una aleta ventral. Aquests detalls indiquen que l’autor del mosaic els va identificar erròniament com a peixos.
https://sukanyaramanujan.wordpress.com/2018/02/04/dolphin-mosaics/
Gràcies Alonso per les teves valuoses aportacions. Denota que l’interès cap aquests espectacualrs animals ja ve des de ben lluny, malgrat no els identifiquessin com a dofins.