Un engrescat grup de persones va respondre el passat 18 de març a la crida del Grup d’Acció Forestal (GAF) de DEPANA per arranjar nous plançons pel seu viver. Des de l’any 2013 el GAF gestiona un petit viver en un espai cedit a la finca municipal del Bosc Turull.  En aquest viver podem trobar plançons d’alzina, roure, arboç, aladern, llentiscle…

Aquests plançons estan destinats a ser replantats en indrets especialment degradats com a conseqüències d’incendis o altres alteracions. La major part dels plançons procedeixen de llavors d’espècies forestals de Collserola. (Cliqueu sobre les imatges per a ampliar-les)

Des de l’actual curs 2017-18 comptem també amb la col·laboració d’alumnat de l’Institut Bernat el Ferrer de Molins de Rei que també subministren plançons per al viver del GAF. Aquesta col·laboració té lloc en el marc del  conveni signat  amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest conveni acull  alumnat del servei comunitari previst a l’apartat 2 de l’article 16 del decret 187/2015, de 25 d’agost,  d’ordenació dels ensenyaments de l’educació secundària obligatòria.

A les imatges anteriors, alumnat preparant plançons  i amb les caixes de primera tramesa destinada al viver de DEPANA.

A més de la sembra realitzada en el propi viver i de les aportacions externes, per a incrementar les existències, de tant en tant cal adquirir plançons procedents de vivers professionals. Això és especialment necessari pel que fa a espècies que ens són més difícils de reproduir amb els nostres mitjans, com ara l’arboç i el bruc.

Els plançons provinents de viver venen en safates alveolars amb un petit volum de substrat. Per aquest motiu trasplantem els plançons a contenidors amb més capacitat. Això permet créixer a la planta i formar amb els arrels un pa de terra consistent. D’aquesta manera incrementarem la supervivència un cop es plantin en el seu emplaçament definitiu. Com a contenidors utilitzem actualment recipients reciclats. Amb dues opcions,  els brics i les ampolles de PET.

Les darreres instruccions i comença la feina…

L’activitat s’intensifica per moments…

Grans i petits…

Les caixes es van omplint amb els plançons trasplantats i es van distribuint pel viver.

Finalment, en acabat, un pit-roig tafaner inspecciona la feina feta.