DEPANA va celebrar el dissabte 4 de maig passat la diada de l’entitat, una jornada de trobada entre socis i simpatitzants per tal de gaudir de la natura i alhora compartir inquietuds i visions sobre els projectes futurs.

La jornada va tenir lloc a les parcel·les de Gavà, iniciant, guiats per Lluís Toldrà, un recorregut pels voltants de la zona anomenada l’Arbret, al cor de la plana deltaica. Entre conreus, alberedes i pinedes es van poder albirar i/o escoltar una cinquantena d’ocells (enllaç llistat d’ocells complet) entre els quals destaquen: Ànec coll verd (Anas platyrhynchos), Faisà (Phasianus colchicus), Xoriguer comú (Falco tinnunculus), Curroc (Gelochelidon nilotica), Tòrtora europea (Streptopelia turtur), Cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus), Puput (Upupa upops), Picot verd ibèric (Picus sharpei), Picot garser petit (Dryobates minor), Oreneta vulgar (Hirundo rustica), Tallarol capnegre (Curruca melanocephala), Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix), Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), Papamosques gris (Muscicapa striata), Oriol (Oriolus oriolus), Garsa (Pica pica) Cornella negra (Corvus corone), Cornella emmantellada (Corvus cornix) i Bec de corall senegalès (Estrilda astrild). Uns esquirols enjogassats a l’inici de la caminada, totalment aliens a la presència humana va fer, amb els seus jocs i cabrioles, les delícies de tots els assistents.

També es van visitar les parcel·les de Gavà; un espai que DEPANA va rebre en propietat gràcies al llegat d’un soci. Es tracta d’unes parcel·les de 13.200 metres quadrats que van ser en part ocupades de forma irregular entre els anys 2012 i 2016 per un grup de persones que van malmetre els hàbitats naturals. Amb anterioritat, l’any 2007, la Generalitat de Catalunya les havia inventariat dins de l’Inventari d’Hàbitats d’Interès Comunitari de Catalunya.

José Garcia i Alonso Pallí van explicar totes les actuacions que s’han fet fins al moment per tal de revertir la situació de degradació en què es trobaven les parcel·les i recuperar l’estat natural d’aquest espai. En primer lloc, i gràcies a un ajut d’11.000 euros aconseguits a través de la Convocatòria de Medi Ambient 2022 de CaixaBank, es van poder retirar les instal·lacions construïdes per les persones que havien ocupat l’espai irregularment. També es va aprofitar per arrancar bona part de la vegetació forana i fer el clos de les zones de façana. En els darrers mesos, voluntaris del GAF de DEPANA han fet una gran tasca de neteja de la finca, especialment traient ferralla i escombraries de tota mena. Les pròximes actuacions seran observar i analitzar quina és la vegetació que s’estableix a l’indret després d’haver anat eliminant, un bon nombre d’individus d’espècies al·lòctones. D’altra banda, en aquests moments s’està tramitant la inclusió d’aquesta zona a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

La visita a les parcel·les va suscitar un gran interès per part de tots els assistents, que s’ha traduït amb l’aportació de propostes i idees que més endavant es podran encabir en un projecte amb l’objectiu de continuar el procés de naturalització de la zona.

Un dinar de germanor al restaurant Sports la Pava va servir per a reprendre forces i poder continuar amb la següent part del programa. Josep Ma. Carrera, president de DEPANA, va presentar la proposta de creació de la Comissió 50è aniversari (C50A) de l’entitat, que s’esdevindrà l’any 2026, i va compartir algunes propostes prèvies de la celebració de l’efemèride per tal sigui una oportunitat per a donar una embranzida a la participació dels socis i també per a repensar quins han de ser els objectius i prioritats de cara al futur.

Després de la presentació, es va obrir un torn obert de paraules amb intervencions enriquidores i reflexives i un animat debat posterior al voltant del reconeixement de la necessitat de poder fer una àmplia reflexió sobre el paper que ha de tenir DEPANA en el context actual de Catalunya, fent valdre tot el bagatge i també obrint la porta a la participació de les noves generacions que en un futur han de permetre el canvi generacional de l’entitat.

En acabat es va convidar tothom a participar en la C50A, que serà l’encarregada d’organitzar aquest debat intern que culminarà en un Congrés l’any 2026 on s’establiran les línies d’actuació futures de l’entitat. Es va acordar, per unanimitat i atesa la satisfacció expressada per tots els assistents, celebrar un cop a l’any la Diada de DEPANA com espai de trobada social i per a compartir natura i projectes.

Fotografies d’Oriol Muntaner: