• L’equip de seguiment de l’entitat ha monitoritzat un grup familiar d’os bru consumint nabius en una zona alpina.
  • DEPANA difon imatges dels plantígrads enregistrades a més d’un quilòmetre de distància, sense interferir en el seu comportament.
  • La població d’ossos al Pirineu creix any rere any i ja són diverses les osses que s’han reproduït amb èxit aquest 2023.

DEPANA ha localitzat aquest estiu una ossa amb dos cadells a la Vall d’Aran. L’activitat de seguiment de l’os bru que duu a terme l’entitat ha permès monitoritzar, aquest mes d’agost, un grup familiar d’os bru en una zona alpina d’aquesta regió del Pirineu. Es tracta d’un indret amb abundància de nabius que els cadells consumeixen durant hores sota l’atenta mirada de la femella adulta.

Durant l’època estival, els ossos surten dels boscos on es refugien per trobar aliment a les landes alpines plenes de nabius, un dels aliments preferits en aquesta època.

L’equip de seguiment de l’entitat ha enregistrat imatges dels plantígrads a més d’un quilòmetre de distància, sense interferir en el seu comportament natural. Podeu veure les imatges en aquest enllaç.

La població pirinenca d’os bru continua creixent any rere any. A falta del balanç anual actualitzat, ja són diverses les osses que s’han reproduït amb èxit aquest any 2023. Segons les darreres dades de què disposen els equips de seguiment de l’espècie, al Pirineu hi viuen uns 70 ossos i a la Serralada Cantàbrica uns 350.

ACTIVITAT DE SEGUIMENT DE DEPANA

La conservació de l’os bru és una de les prioritats de DEPANA, atès que és l’espècie més amenaçada del Pirineu. Tot i ser una “espècie de protecció prioritària” a les Directrius de la Unió Europea, l’os bru es troba en greu perill d’extinció al Pirineu.

Entre les actuacions de DEPANA hi ha el seguiment i vigilància de l’espècie; la millora de l’acceptació i informació sobre de l’os bru, amb un web actualitzat per millorar la informació dels ossos amb fotos, vídeos, localitzacions, població actual i els aspectes més interessants sobre la reintroducció i conservació dels plantígrads, i les actuacions de millora i protecció de l’hàbitat, així com denúncia de les agressions que s’hi puguin produir.

DEPANA agraeix a Mariona Busquets la distribució de les imatges.