El nombre de nevades ha patit una davallada substancial en els darrers 50 anys, i quan ha nevat ha estat cada cop amb menys gruix. El meteoròleg Josep Pascual i Massaguer ha elaborat un estudi en què recull les dades mitjanes mensuals de la temperatura de l’aire i del mar de l’Estartit (Baix Empordà) entre l’any 1971 i el 2021. Unes dades que il·lustren els efectes que està tenint l’augment de les temperatures mitjanes de l’aire causades pel canvi climàtic.

A banda de les gràfiques que mostren la pujada de les temperatures, el treball també recull fotografies de les nevades més importants que hi ha hagut al municipi empordanès durant l’últim mig segle, començant per la nevada que es va produir la vigília de Nadal del 1962, amb un gruix de més d’un pam pels carrers de l’Estartit, fins la del 28 de febrer del 2018, amb aiguaneu que només va agafar a partir dels 100 metres d’altitud amb un gruix d’escassament un centímetre. L’estudi s’ha publicat a l’Estartit, dins El Llibre de Santa Llúcia, de l’any 2022, editat per l’EMD (C/ del Port, 25, l’Estartit).